Dünyanın önde gelen çelik üretici ArcelorMittal'in Belçika'daki fabrikasında işçi çıkartılacağını duyurması gerginliğe sebep oldu.
Dünyanın önde gelen çelik üretici ArcelorMittal'in Belçika'daki fabrikasında işçi çıkartılacağını duyurması gerginliğe sebep oldu.
Dünyanın önde gelen çelik üretici ArcelorMittal'in Belçika'daki fabrikasında işçi çıkartılacağını duyurması gerginliğe sebep oldu. Davos temaslarını yarıda keserek Belçika'ya dönen başbakanın Brüksel'deki konutu önünde öfkeli işçiler polisle çatıştı.
Avrupa'yı sarsan ekonomik krizin vurduğu ülkelerden birisi olan Belçika'da Opel ve Ford fabrikaların kapanmasının ardından on binlerce kişinin işsiz kalmasının yaraları henüz sarılmadan bir kötü haber de ülkenin güneyinden geldi. Sanayinin omurgasını oluşturan Demir Çelik üretiminde merkez konumunda olan Liege kentindeki ArcelorMittal fabrikasında işçi kapasitesinin yarıya indirileceğinin duyulması ülkede şok etkisi yaptı. Başbakan Elio Di Rupo, Davos'taki temaslarını yarıda keserek Brüksel'e dönerken, sabah saatlerinde otobüslerle başkente gelen 350 kişilik öfkeli işçi grubu polisle çatıştı. Başbakanlık konutu önünde oluşturulan polis barikatını aşmak isteyen maskeli eylemcilere karşı çevik kuvvet polisleri biber gazı ve tazyikli su kullanmak zorunda kaldı. Sökülen kaldırım taşlarının havada uçuştuğu gösterilerde bazı eylemcilerin yaralandığı bilgisi ulaştı. Brüksel merkezindeki anayolları kapatan eylemcilerin gösterileri öğleden sonra son buldu.
'LİEGE'DEKİ FABRİKADA BİN 300 İŞÇİNİN ÇIKIŞI VERİLECEK'
Dünyanın çelik üretiminde önde gelen şirketlerinden ArcelorMittal, Avrupa'daki çelik talebinin düşmesini gerekçe göstererek Belçika'daki fabrikasından işçi çıkaracağını duyurması zaten zor durumdaki ülke ekonomisine vurulmuş bir darbe olarak değerlendirildi. Ford fabrikasının kapatılacağının ve 10 bin kişinin işsiz kalacağının duyulmasının ardından ArcelorMittal fabrikasında 6 üretim ünitesinin kapatılacak olması sinirlerin gerilmesine neden oldu. Bugün sendika temsilcileri Federal ve Valon Bölge Hükümetleri ile bir araya gelirken, sokakta öfkeli işçilerin eylemleri vardı. Görüşmelerden işçileri memnun edecek herhangi bir netice alınamazken, Liege'deki fabrikada bin 300 işçinin işine son verileceği kaydedildi.