Molenbeek'e 'Teröristle için" büyük operasyon

Belçika polisi, Paris saldırılariyla bağlantılı oldukları gerekçesi ile 7 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar, başkent Brüksel'in Molenbeek semtinden. Belçika hükümeti isesemtte radikal grupların egemenliğine son vermek için harekete geçti.

Belçika polisi, Paris saldırılariyla bağlantılı oldukları gerekçesi ile 7 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar, başkent Brüksel'in Molenbeek semtinden. Belçika hükümeti isesemtte radikal grupların egemenliğine son vermek için harekete geçti.

Belçika polisi, önceki gün Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen saldırılar ile bağlantılı oldukları gerekçesi ile yedi kişiyi gözaltına aldı. Brüksel Savcılığı, gözaltına alınanların başkentin Sint-Jans-Molenbeek ya da yaygın kullanılan adıyla Molenbeek semtinde yaşadıklarını bildirdi.

Aralarında Brüksel'den Paris'e giden iki Fransa vatandaşının da bulunduğu eylemcilerce düzenlenen ve en az 129 kişinin öldüğü Paris'teki saldırılar, göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı ve nüfusunun önemli bir kısmı Müslüman olan Molenbeek semtini yeniden gündeme taşıdı.

Belçika hükümeti, semtteki radikal grupların egemenliğine son vermek için, kapsamlı bir plan uygulamaya hazırlanıyor.

Belçikalı bakan: Molenbeek kontrolümüzde değil

Belçika Başbakanı Charles Michel, radikal kesimlerin karıştığı hemen her olayın Molenbeek ile bağlantısı olduğunu söyledi.

Benzer bir açıklama yapan Belçika Güvenlik ve İçişleri Bakanı Jan Jambon da, radikal unsurların kolayca taban bulduğu belirtilen semtinin, hükümetin kontrolünde olmadığını vurguladı.

Molenbeek, Brüksel'in en yoksul semtlerinden biri. Nüfusu yaklaşık 94 bin kişi. Müslüman nüfusun oranı yüzde 40'a yakın. Sakinlerinin büyük bölümü Fas kökenliler olan semtte 3 bine yakın da Türkiye kökenli göçmen yaşıyor.

Molenbeek, 2009'da Brüksel'de yaşanan çatışmalarla gündeme gelmişti. Suriye'ye savaşmak için giden Belçika kökenli cihatçıların burada aktif olması, semtin sık sık basında yer almasına neden oldu.

Daha önce Brüksel hükümetinde bakanlık görevinde bulunan Türk kökenli politikacı Emir Kır, Belçika'nın yanlış göç ve uyum politikaları nedeniyle Molenbeek'deki göçmenlerin ekonomik ve sosyal sorunlara itildiğini öne sürmüştü.

Cihatçılar daha sıkı denetlenecek

Belçika hükümeti, güvenlik birimleri ve Molenbeek Belediyesi ile birlikte önümüzdeki günlerde kapsamlı bir mücadele planını hayata geçirecek.

Başbakan Charles Michel, alacakları yeni önlemler kapsamında Suriye'den dönen cihatçılar ile onlara bağlı kişilerin daha sıkı denetleneceğini söyledi.

Güvenlik ve İçişleri Bakanı Jan Jambon ise ilgilitüm birimlerle güçleri birleştirip, "yoğun bir temizlik yapmaktan" söz etti.

Belçika'dan 474 kişi Suriye'ye giderek cihatçı gruplara katıldı. Bunlardan 77'si Suriye'de öldürüldü. 130 kişi ise Belçika'ya geri döndü.

Molenbeek semti, cihatçı grupların en fazla taraftar bulduğu yerlerin başında gösteriliyor.