“Asrın projesi” olarak duyurulan Anamur-Kuzey Kıbrıs su temin projesi, Ankara ile Lefkoşa arasında krize neden oldu.
“Asrın projesi” olarak duyurulan Anamur-Kuzey Kıbrıs su temin projesi, Ankara ile Lefkoşa arasında krize neden oldu.
1 Kasım erken seçimlerine saatler kala, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanları Recep Tayyip Erdoğan ve Mustafa Akıncı'nın katılımıyla hizmete sunulan ve “asrın projesi” olarak duyurulan Anamur-Kuzey Kıbrıs su temin projesi, Ankara ile Lefkoşa arasında krize neden oldu.
Suyun yönetimi konusunda fikir ayrılığına düşen Türkiye ve KKTC, tartışmaları restleşme noktasına kadar taşıdı. Konuyu yakından takip eden gazeteci Raif Doğru, Türkiye’nin suyun yönetimi için önerdiği projenin KKTC tarafında kabul görmemesi üzerine Anamur’daki su vanasının kapandığını, ayrıca Türkiye’den Kıbrıslı Türklere yatırımlar için verilen desteğin de kesildiğini belirtti.
BİR HAFTADIR KIBRIS’A SU VERİLMİYOR
Sputnik’in Kıbrıs’ta yayınlanan Kathimerini gazetesinden aktardığı habere göre, Doğru’nun değinmiş olduğu iki önemli noktayı teyit etti. Gazetenin edindiği bilgilere göre, Anamur’daki vanalarda teknik bir sorun yaşanıyor. Bu sorun nedeniyle Kuzey Kıbrıs’a su akışı bir haftadır kesintiye uğramış durumda.
Ayrıca, Kuzey Kıbrıs’taki barajın kapaklarının açılmasıyla şu anda barajın suyu denize akıyor.
TÜRKİYE SUYU ÖZEL ŞİRKETİN YÖNETMESİNDEN YANA
Krizin başlangıç noktası Türkiye’den Kıbrıs’a taşınan suyun yönetimi meselesi. Türkiye bu suyun özel bir şirket tarafından yönetilmesini talep ediyor. Kıbrıs Türk tarafıysa bu öneriye karşı çıkıyor. Kıbrıslı Türk siyasetçilere ve belediyelere göre, Kıbrıslı Türkler Türkiye’den gelen suyu kendi kuracakları konsorsiyumla yönetme kabiliyetine sahip. Kıbrıslı Türkler, suyun yönetiminin özel bir şirkete verilmesi durumunda belediyelerin önemli bir gelir kaynağından yoksun kalacağına işaret ediyorlar.
KUZEY KIBRIS’TA KURAKLIK TEHLİKESİ
Gazeteci Doğru’nun görüşlerine başvurduğu Geçitköy Muhtarı Bayram Avcı, barajda kapakların açıldığını ve burada birikmiş suyun denize aktığını ifade ederek, “Bir insan boyu yüksekliğindeki suyun denize boşaltıldığını üzülerek izliyoruz” dedi.
Doğru’ya göre, beklenen yağışların görülmemesi nedeniyle ciddi bir kuraklık tehlikesinin yaşandığı Kuzey Kıbrıs’ta Anamur suyunun tek umut olarak görülmekte.
Türkiye ile Kuzey Kıbrıs arasındaki su krizi Anamur’daki vanaların kapatılmasıyla sınırlı kalmadı. Bu kriz nedeniyle Türkiye adanın kuzeyinde yatırım bütçeleri için öngörülen mali kaynakları serbest bırakmadı. Bu yüzden bakanlıkların yanı sıra belediyelerin birçok projesi parasızlık yüzünden askıya alındı.
ADANIN İKİ YANINDA İSTİŞARELER SÜRÜYOR
Türkiye ile Kıbrıslı Türkler arasındaki su krizi adanın her iki kesiminde de yakından takip ediliyor.
Su meselesi ve kriziyle ilgili olarak Rum tarafı özel bir izleme ekibi kurdu. Ekip bakanlardan ve deneyimli teknokratlardan oluşuyor. Kıbrıs Rum tarafı ayrıca su krizinin Kıbrıs müzakerelerine etkisini de değerlendiriyor.
Diğer yandan su kriziyle ilgili olarak adanın kuzeyinde toplantılar gerçekleştiriliyor. Kuzey Kıbrıs’taki koalisyon hükümetinin iki ortağı, Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin ve Ulusal Birlik Partisi’nin liderleri ve yetkilileri konuyu masaya yatırmış durumda.
Odatv.