Başbakan Davutoğlu, Brüksel'deki zirve sonrası yaptığı açıklamada "Bugün çok tarihi bir gün. AB ile anlaşmaya vardık." dedi. Davutoğlu, AB ile vize serbesti anlaşmasının hazirandan önce olabileceğini belirtti.
Başbakan Davutoğlu, Brüksel'deki zirve sonrası yaptığı açıklamada "Bugün çok tarihi bir gün. AB ile anlaşmaya vardık." dedi. Davutoğlu, AB ile vize serbesti anlaşmasının hazirandan önce olabileceğini belirtti.
Türkiye AB mülteci sorunu karşısında anlaştı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bugün iki sebepten dolayı tarihi bir gün. İlk olarak bugünTürkiye'de Şehitler Günü. Bugün tarihi bir gün, çünkü Türkiye ve AB arasında bir anlaşmaya vardık" dedi.
Davutoğlu, AB Konseyi'nin toplantı salonundaAB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve ABDönem Başkanı Hollanda'nın Başbakanı Mark Rutte ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Bugünün iki sebepten dolayı tarihi bir gün olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, "İlk olarak bugün Türkiye'de Şehitler Günü. Bugün tarihi bir gün, çünkü Türkiye ve AB arasında bir anlaşmaya vardık" diye konuştu.
"TÜRKİYE İLE AB AYNI GELECEĞİ PAYLAŞMAKTA"
Türkiye-AB zirvesinde başta Juncker ve Tusk olmak üzere sürece katkıda bulunanlara teşekkür eden Davutoğlu, bu başarı hikayesinin sadece sonuçlarından dolayı değil aynı zamanda kullanılan yöntemlerden dolayı da bir başarı hikayesi olduğunu vurguladı. "Birbirimizle görüşlerimizi, endişelerimizi, perspektiflerimizi ve vizyonumuzu paylaştık. Şunu farkettik ki Türkiye ve AB'nin ortak kaderi, zorlukları vardır ve iki taraf aynı geleceği paylaşmaktadır" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin AB'ye entegrasyonunun derinleştirilmesi ve Suriye mülteci krizinin çözülmesi gerektiğini belirten Başbakan Davutoğlu, bugünkü görüşmelerde Türkiye ile AB arasında kriz yönetiminden ibaret olmayan, daha stratejik bir işbirliğine ihtiyaçları olduğunu söyledi.
"3 MİLYAR AVRO SADECE SURİYELİLER İÇİN KULLANILACAK"
Bugün varılan anlaşmanın insani bir boyutu olduğunu dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Çünkü bütün anlaşmaların ana hedefi şudur; çocuklar, kadınlar ölmesin, gençler, yaşlılarEge Bölgesinde hayatlarını kaybetmesin. Bu nedenle, insan kaçakçılarının cesaretini kırmak ve yasal göçü cesaretlendirmek için dengeli bir yaklaşım olması konusunda anlaşmaya vardık. Türkiye, şu anda Ege'deki adalara yasa dışı varanları geri alacak ve diğer taraftan Avrupa ülkeleri de aynı sayıda yasal göçmeni Türkiye'den alacak. Dolayısıyla son derece adil ve cesaret verici bir adım oldu. Mülteciler için de çok umut verici bir adım oldu. Maliyet ve yük paylaşımının da adil bir şekilde yapılması konusunda anlaştık. Bugün bazı projeleri açıkladık ve 3 milyar avro önümüzdeki haftalarda kullanılmaya başlanacak. Bu para Türkiye için değil, sadece Suriyeliler için kullanılacak. Biz artık hem Türkiye'de hem de mümkünse Suriye içindeki güvenli bölgelerde de Suriyelilere yardımcı olacağız. Suriyelilerin geleceği için 3 milyar avroya ek olarak 2018'e kadar 3 milyar avro daha tahsis edilecek."
"VİZE SERBESTİ HAZİRAN AYINDAN ÖNCE HAYATA GEÇECEK"
Ahmet Davutoğlu, taraflar arasında varılan anlaşmanın önemini yineleyerek, bu sayede ilişkiler ve entegrasyon sürecinin de derinleştiğine dikkati çekti. Bunun en önemli boyutunun da vize serbestisi olduğuna değinen Davutoğlu, "Geri kabul süreci başladığı için vize serbestisi bunun uzantısı oluyor ve umarım vize serbestisi Haziran ayından önce hayata geçecek" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin hayata geçirmesi gereken 72 kriterin olduğunu hatırlatan Davutoğlu, bunların 37'sinin karşılandığını ve 35 ön koşul kaldığını ifade etti. Davutoğlu, "Umarız mayıs başına kadar bütün bu gereklilikleri yerine getirmiş olacağız ve umarız Avrupa Birliği,Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi vize serbestisinin uygulamaya geçmesi için üzerine düşenleri yapar" dedi.
Bugünkü anlaşmayla 33. faslın da açılmasının kararlaştırıldığını anlatan Başbakan Davutoğlu, bunun da Türkiye'nin AB sürecinde atılan önemli bir adım olduğuna işaret etti ve diğer fasılların da açılmasının hızlandırılmasının da dile getirildiğini aktardı.
AB'YE TÖRER SİTEMİ
Aynı zamanda teröre yönelik dayanışma konusunda da ortak bir stratejinin bulunduğunu belirten Davutoğlu, gerçekleştirilen toplantıda Ankara'da yaşanan saldırılardan sonra gösterdikleri destek konusunda Avrupalı liderlere teşekkürlerini sunduğunu aktardı.
Başbakan Davutoğlu, Avrupa'da iki başkentin Paris ve Ankara'nın terör örgütlerinin hedefi olduğunu vurguladı. Hem Paris hem de Ankara'da omuz omuza verdiklerine işaret eden Davutoğlu, "Terörün menşei ne olursa olsun, DAEŞ olsun, PKK olsun, DHKP-C olsun farketmez. Dayanışmanın her türlü teröre yönelik olarak gösterilmesi lazım. 72 milyon,Ankara'daki saldırının kurbanlarının yasını tutarken, aynı terör örgütünün buraya çok yakın bir yerde sembolleriyle terör eylemlerini destekleme şansını bulmasından dolayı hayal kırıklığımı dile getirdim. Terör örgütleri arasında ayrım yapılmamalı" değerlendirmesinde bulundu.
AB Konseyi Başkanı Tusk'ın açıklamalarından satır başları;
33 NUMARALI BAŞLIĞI AÇMA KARARI ALDIK
Çok dengeli bir anlaşmaya vardığımız düşünüyorum. 33 numaralı başlığı açma kararı aldık.
Pazar'dan itibaren göçmenler Türkiye'ye gönderilecek. Krizin çözümü için Balkan ülkelerine de görev düşüyor. Hedef, Avrupa'ya düzensiz göçün önlenmesi.
BUGÜN TARİHİ BİR GÜN
Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları;
Bugün iki sebepten dolayı tarihi bir gün. İlk olarak bugün Türkiye'de Şehitler Günü. Bugün tarihi bir gün, çünkü Türkiye ve AB arasında bir anlaşmaya vardık. Türkiye, AB ile ortak geleceği paylaşıyor. AB, Türkiye'nin aldığı sayıda göçmeni kabul edecek. Çabaların asıl amacı Ege'de boğulmaları önlemek.
EK 3 MİLYAR EURO GÜNDEMDE
3 milyar euro Suriyeli mülteciler için kullanılacak. AB, Türkiye ile sığınmacılara yardım edecek. Ek 3 milyar euro verilmesi de gündemdedir. Vize serbestisinin Haziran'da uygulanmasını umuyoruz. Suriyeli sığınmacılar için işbirliği gerekiyor.
TERÖRE KARŞI DAYANIŞMA İÇİNDE OLMALIYIZ
72 milyon Ankara'daki saldırının kurbanlarının yasını tutarken, aynı terör örgütünün buraya çok yakın bir yerde sembolleriyle terör eylemlerini destekleme şansını bulmasından dolayı hayal kırıklığımı dile getirdim. Terör örgütleri arasında ayrım yapılmamalı. Teröre karşı Ankara ve Paris'te omuz omuza durduk. Teröre karşı dayanışma içinde olmalıyız.
ANLAŞMAYA İTİRAZ EDEN DAHA İYİ BİR SEÇENEK SUNSUN
Dünya Türkiye'nin göçmen politikasını takdir ediyor. Halkımız göçmenlerin alınmasına itiraz etmedi. Anlaşmaya itiraz eden daha iyi bir seçenek sunsun.
İKİ TARAF DA GEREĞİNİ YAPACAK
Türkiye'nin mülteci sayısı değişmeyecek. Vize serbestisi için iki taraf da gereğini yapacak.
Bloke edilen fasılların açılması hızlandırılacak.
ELEŞTİRİ DİLİNİ KARŞILIKLI SAYGILICA KULLANABİLİRİZ
Avrupa gerçeğinin öbür yüzünü de eleştireceğiz. DAEŞ'le PKK arasında bir fark yok.
Eleştiri dilini karşılıklı saygılıca kullanabiliriz.
AYDA 6 BİN KİŞİNİN YERİ DEĞİŞECEK
AB Komisyonu Başkanı Juncker'in açıklamalarından satır başları;
Her türlü konuda gayet açık konuştuk. Buna rağmen gayet dostça bir görüşme yaptık.
Bu mutabakat somut bir şekilde uygulanacaktır. Yunanistan ile de işbirliği yapacağız.
Ayda 6 bin kişinin yeri değiştirilecek.