MÜSİAD ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) 15-16 Mart 2016 tarihlerinde Brüksel'de ortaklaşa düzenledikleri sektörel iş gezisinde Türkiye ile Belçika arasında işbirlik olanakları konuşulurken her iki ülkeden yaklaşık 70 iş adamı buluşturuldu.
MÜSİAD ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) 15-16 Mart 2016 tarihlerinde Brüksel’de ortaklaşa düzenledikleri sektörel iş gezisinde Türkiye ile Belçika arasında işbirlik olanakları konuşulurken her iki ülkeden yaklaşık 70 iş adamı buluşturuldu. Mühendislik, mimarlık, yapı, inşaat ve enerji sektörlerinde ün kazanan Türk şirketlerin temsilcileri Brüksel’de aynı sektörlerde aktif olan Belçikalı şirketlerle ikili görüşmeler yaparak potansiyel işbirlikler için ilk adımı attılar.
Gosuin: “İki Ülke Arasında Ekonomik İlişkiler Geliştirilmeli”Brüksel Ticaret Odasında gerçekleşen Belçika – Türkiye İş Forumu öncesinde Ankara’da gerçekleşen terör olayında hayatlarını kaybeden Türk vatandaşları için bir dakika saygı duruşunda bulunuldu. İş Forumunda söz alan Brüksel Hükümeti Ekonomi Bakanı Didier Gosuin, Türkiye ve Belçika arasında ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve dinamizm kazanmasının çok önemli olduğunu vurguladı,
Olpak: “Türkiye ve Belçika arasındaki Ticaret Hacmi Artırılmalı”
MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak konuşmasında Belçika’da yaşayan Türk toplumuna ve Türkiye’nin dünyada güçlenen konumuna değindi. Nail Olpak konuşmasında şu sözlere yer verdi:
“Her şeyin hızla değiştiği bir dünyada yaşıyoruz. 52 yıl önce, Belçika ve Türkiye arasında bir işgücü anlaşması imzalandı. Sonrasında, binlerce vatandaşımız çalışmak için Belçika’ya göç etti. Zaman ırmağı aktı ve bugün, işçi olarak gelen kardeşlerimiz, onların çocukları, Belçika’da kendi iş yerlerini açtılar. Belçika’da yaşayan 220.000 Türk'ün, sanattan spora, siyasetten ticarete kadar bir çok alanda var olmalarından gurur duyuyoruz. Belçika Türkleri, 2 ülke arasındaki dostluğun, ticaretin ve iyi ilişkilerin gelişmesinde önemli rol oynamaktadırlar.
Zaman, yalnız Belçika’daki Türklerin durumunu değiştirmedi. Türkiye ve Dünya'yı da değiştirdi. Türkiye, dinamik nüfusu, güçlü ekonomisi ve aktif politikasıyla, bölgenin önemli ülkelerinden birisi oldu” ifadelerini kullandı.
178 yıldır süregelen olumlu ilişkileri daha ileriye taşımak istediklerini ve vize konusuna değinerek, ekonomik ve kültürel ilişkilerin gelişmesine engel olan bazı uygulamalara da son verilmesi gerektiğini açıkladı. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin halihazırdaki durumuna da değinen MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Türkiye ve Belçika arasındaki ticaretin yetersiz olduğunu ve gerçek potansiyeli yansıtmadığını belirtti.
DEİK Belçika İş Konseyi Başkanı Aysu Özlem Gökçe ise, yabancı ülkelerde ortak yatırım konusuna değinerek Türk ve Belçika şirketleri için Afrika'da inşaat ve altyapı sektörlerinde birçok fırsatın olduğunu savundu.
Brüksel Ticaret Odasında yapılan Türkiye-Belçika İş Forumu konuşmalarının ardından MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, MÜSİAD Uluslarası İlişkiler Komisyonu Başkanvekili Zeki Güvercin, Belçika İş Konseyi Başkanı Aysu Özlem Gökçe, Brüksel Hükümeti Ekonomi ve İstihdam Bakanı Didier Gosuin, BECI CEO’su Olivier Willocx ve Brüksel Hükümeti Dış Ticaret Bakanı Müsteşarı Christophe T’sas’ın katılımlarıyla iki ülke arasında ticari ve ekonomik işbirliği arttırmak adına bir yuvarlak masa toplantısı yapıldı.
Söz konusu toplantının ardından Flaman Bölgesi Yatırım ve Ticaret Ajansı Genel Müdürü Marc Van Gastel, Başkan Vekili John Verseele ve VOKA Brüksel Ticaret Odası Genel Müdürü Jan Van Doren ile “Belçika Flaman Bölgesi ve Türk iş dünyası arasındaki karşılıklı yatırım ve üçüncü ülkelerde işbirliği” fırsatlarını görüşen MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, az gelişmiş ülkelerde yapılacak olan yatırımların MÜSİAD için çok büyük bir önem taşıdığını ifade etti. Söz konusu yemekli toplantıya ayrıca MÜSİAD Brüksel Temsilcisi Alperen Özdemir, DEİK Belçika İş Konseyi Başkanı Aysu Özlem Gökçe ve Cardone Firması CEO’su Louis Delcart da katılım sağladılar.
Daha sonra Belçika İnşaat Konfederasyonu'na ziyarette bulunan MÜSİAD heyeti, Belçika’daki inşaat sektörü ve yenilikçi teknolojiler hakkında bilgilendirildi.
İlk günün sonunda ise Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Büyükelçisi Hakan Olcay, Belçika Federal Milletvekili Veli Yüksel, Senatör Güler Turan, Brüksel Bölgesi Milletvekili Mahinur Özdemir, Brüksel Ticaret Başmüşaviri Bülent Ecevit, Belçika Başbakanı Charles Michel’in danışmanlarından Belma Tek ve Belçika’nın çesitli eonomik kurumların temsilcileri (UWE, Brussels Invest, UCM, BECI, ABPM, AWEX) ile akşam yemeği organize edildi.
MÜSİAD ve TÜBİTAK arasında Nanoteknoloji ve 3D Basım ile İlgili Görüşmeler Yapıldıİş gezisinin ikinci gününde Leuven şehrine giden Nail Olpak Başkanlığındaki MÜSİAD heyeti, TÜBİTAK Uluslararası İşbirliği Başkanı Hakan Karataş ile birlikte dünyanın en büyük nano-elektronik merkezi olarak tanınan “Imec” şirketini ziyaret ederek Başkan Yardımcısı Ludo Deferm ile bir toplantı gerçekleştirdi. Samsung ve Intel gibi devlerle çalışarak bilişim ve iletişim teknolojileri, enerji ve sağlık sektörlerinde nano-elektrik ve nano-teknoloji ürünlerinin kullanılması ve geliştirilmesi hakkında uluslararası bir uzmanlığa sahip olan Imec, MUSIAD ve TÜBİTAK ile işbirliği görüşmelerinde bulundu.
Imec ziyareti sonrasında 3 boyutlu basım (3D Printing) alanında Avrupa’nın öncü kuruluşu olarak tanınan “Materialise”’ şirketi Genel Merkezini ziyaret eden MÜSİAD ve TÜBİTAK heyeti, kurumlar ve iki ülke arasında karşılıklı işbirliği olanakları hakkında yaptılar. Geleceğin sektörlerinden biri olarak görünen 3 boyutlu basım, sağlık sektörü ve bilhassa biyomedikal teknolojinin gelişimi için kaçınılmaz hale geldiği birçok uzman tarafından belirtilmiştir.