Iğdır gezilecek yerler listesi; Dünyanın en büyük 2. meteor çukuru ve Ermenilerin katlettiği Türkler için yapılan en yüksek anıt burada Iğdır gezilecek yerler listesinde Ermeniler tarafından katledilen Türkler için yapılan Türkiye'nin en yüksek anıtı ve Dünyanın en büyük 2. meteor çukuru var. Iğdır otelleri, restaurantları ve Iğdır'ın meşhur yemekleri dahil. Listenin devamı Aydınlık'ta...
Iğdır gezilecek yerler listesi; Dünyanın en büyük 2. meteor çukuru ve Ermenilerin katlettiği Türkler için yapılan en yüksek anıt burada
Iğdır gezilecek yerler listesinde Ermeniler tarafından katledilen Türkler için yapılan Türkiye'nin en yüksek anıtı ve Dünyanın en büyük 2. meteor çukuru var. Iğdır otelleri, restaurantları ve Iğdır'ın meşhur yemekleri dahil. Listenin devamı Aydınlık'ta...
İşte tarihi önemi ve doğal güzellikleri ile Iğdır gezilecek yerler listesi; Ermeniler tarafından katledilen Türkler için yapılan Türkiye'nin en yüksek anıtı ve dünyanın en büyük ikinci meteor çukuru burada! Iğdır otelleri, Iğdır'da yenilecek yemekler ve Iğdır restaurantları ile beraber mağaralar, dağlar, nehir, tarihi yapılar da listede.
1. Tuzluca Tuz Mağaraları
2. Tarihi Babek Mağarası
3. Balık Gölü
4. Ağrı Dağı
5. Dünyanın en büyük 2. Meteor Çukuru
6. Şahmeran Tepesi ve Mağarası
7. Gökkuşağı Tepeleri
8. Şehit Türkler Anıtı ve Müzesi
9. İrem Bağları
10. Karakale Harabesi
11. Selçuklu Harmandöven Kervansarayı
12. Ahura Harabeleri
13. Kul Yusuf Kümbeti
14. Aras Nehri
1. Tuzluca Tuz Mağaraları
Iğdır gezilecek yerler arasında yer alan Tuz mağaraları Tuzluca İlçesi'nde bulunmaktadır. 55 dönümlük bir araziyi kaplamaktadır. Türkiye'nin 100 yıllık tuz ihtiyacını karşılayacak kapasitededir. Tünellerde bulunan havanın bir çok solunum yolu hastalığına iyi geldiği bilinmektedir.
2. Tarihi Babek Mağarası
Şehrin hem doğal hem de tarih turizmi adına görebileceğiniz yerlerinden biri de Babek Mağarasıdır. Iğdır gezilecek yerler içerisinde olan Babek Mağarası, şehir merkezine 10 KM. uzaklıkta bulunan Karakoyunlu ilçe sınırlarında yer almaktadır.
3. Balık Gölü
Ağrı'nın Doğubayazıt ile Iğdır'ın Taşlıçay ilçeleri arasındaki Sinek Yaylası mevkisinde bulunan Balık Gölü, adaları, balık ve kuş türleri gibi doğal güzellikleriyle göz kamaştırıyor. Türkiye'nin 2 bin 241 rakımlı en yüksek gölü olan Iğdır gezilecek yerler içerisindeki Balık Gölü, Doğu Anadolu Bölgesi'ni ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası.
4. Ağrı Dağı
Ağrı Dağı, 5.137 metrelik rakımıyla, Türkiye'nin en yüksek dağıdır. Ağrı Dağı, Türkiye'nin doğu ucunda, İran'ın 16 kilometre batısında ve Ermenistan'ın 32 kilometre güneyindedir. Dağın %65'lik bir kesimi Iğdır ilinde, kalan %35'lik kesimi ise Ağrı ili sınırları içerisindedir.
5. Dünyanın en büyük 2. Meteor Çukuru
Doğubayazıt ilçe merkezinin 35 kilometre doğusunda, Gürbulak gümrük kapısının yaklaşık 2 kilometre kuzeydoğusunda bulunmaktadır. 1988 Yılında Erzurum Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunca tescillenmiş 2'nci derece doğal sit alanıdır.
Karstik çöküntü olup derinliği 60 metre, çapı ise 35 metredir. Yöre halkı arasında 1892 yılında gece büyük bir göktaşının düştüğü, sarsıntı meydana geldiğini ve Gülveren Köyü'nün su kaynaklarının bulanık aktığı söylenmektedir.
Iğdır gezilecek yerler arasında olan Meteor Çukuru önemli bir turizm potansiyeline sahiptir. Her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Alaska'daki meteor çukurundan sonra, Dünya'daki en büyük 2. meteor çukurudur.
6. Şahmeran Tepesi ve Mağarası
Iğdır merkeze 5 kilometre uzaklıkta olan Melekli ilçesine konumlanan Şahmeran Tepesi ve Mağarası, farklı hikâye ve masallara konu olmuştur. Halkın anlattığı dikkat çekici hikâyeye göre sonu gelmeyen uçsuz bucaksız bu mağara, senelerin en ihtiyaçlı en çok korkulan olan Kral Şahmeran, yörede yaşayan bir insana âşık olmuştur.
Şahmeran aşkına karşılık görür ve âşık olduğu kişiyle beraber mağarada yaşamlarına devam eder. Hikâyenin sonu kimse tarafından bilinmiyordur ve gizemi de hala korunmaktadır. Epey bir sene sonra bu büyük mağarada yontma taş devrine ait çok fazla eşyaya rastlanmıştır. Öyle ki burada yaşayan insanların evlerinde dahi bu kalıntıların izleri de mevcuttur.
7. Gökkuşağı Tepeleri
Iğdır’ın en büyük doğal zenginliklerinden biri olan ve popüler seyahat dergilerine kapak olan Gökkuşağı Tepeleri, Iğdır ziyaretiniz sırasında mutlaka gelmeniz gereken yerlerden biridir. Renkli toprak yapısı ile muazzam bir görüntüye ev sahipliği yapan bu tepeleri hem fotoğraf tutkunları hem de doğa sporu yapanlar için bir nimet. 20 kilometrelik bir alanı kaplayan Gökkuşağı Tepeleri, Tuzluca Köyü’nde yer alıyor olup her mevsim farklı renklere rastlamanız mümkün.
8. Şehit Türkler Anıtı ve Müzesi
Ermeniler Tarafından Katledilen Şehit Türkler Anıt ve Müzesi ya da eski adıyla Iğdır Soykırım Anıt ve Müzesi, 1915-1920 tarihleri arasında bölgede yaşayan Ermenilerin Türklere karşı uyguladığı saldırıları sembolize etmekte ve ilgili belgeler bulundurulmaktadır. Müze, Iğdır kentinde bulunuyor.
9. İrem Bağları
İrem Bağları, Iğdır sınırlarında ve Ağrı Dağı eteklerinde yer alan doğal güzelliklerden biridir. Bereketli toprakların sahibi olan İrem Bağlarında çeşitli meyve ve sebzeler yetiştirilmektedir. Çeşitli sebze ve meyve ağaçlarının rengi adeta görsel bir şölen yaratıyor.
Özellikle de bölgeyi keşfetmek için doğa sever gezginler geliyor. İlkbaharda yemyeşil renklere sahip olan İrem Bağları sonbaharda kahverengi tonlara bürünüyor. Doğal manzarasıyla görenleri büyülen İrem Bağları Iğdır’da görülmesi gereken yerlerden biridir.
10. Karakale Harabesi
Iğdır ili, Tuzluca ilçe sınırında bulunan Karakale Harabesi, Tarihte ilk yerleşim yerlerinden biri olduğu söylenilir.
Ermenistan sınırında bulunan bu harabe, Ermenistan sınırında bulunmaktadır. Bu yerleşim yerinin Urartulara veya daha eskilere dayandığı söylenmektedir. Dünyanın ilk fuarı burada yapıldığı söylenmektedir. 1664 ve 1840 yıllında meydana gelen depremlerle burası büyük zarar görmüştür.
11. Selçuklu Harmandöven Kervansarayı
Selçuklu Harmandöven Kervansarayı, Iğdır Kervansarayı ya da Ejder Kervansarayı, Iğdır'ın Harmandöven Köyüne bağlı Kervansaray mahallesinde bulunan Selçuklu Hanedanından kalma bir Kervansaraydır. Iğdır'ın 31 km güneyinde, Kervansaray mahallesinin batı tarafında bulunuyor.
12. Ahura Harabeleri
Ahura Harabeleri, Iğdır Aralık ilçesinde bulunmaktadır. Harabeler M.Ö. 2. yüzyılda Artaksiyalı Krallığı zamanında kurulmuştur. Ağrı Dağı'nın kuzey yamaçlarında yer alan Yakup Vadisi'nde bulunuyor.
13. Kul Yusuf Kümbeti
Kümbet Iğdır merkez köylerinden olan Çakırtaş köyünde yer almaktadır. Iğdır merkezine 11 km. uzaklıktadır.
Akkoyunlu Türkleri çağı Elbeyi Emir (Kul) Yusuf döneminde yapılmıştır. Emir Yusuf genç yaşta ölen oğlu Muhammed için bu kümbeti yaptırmıştır. Kümbetin üzerinde yer alan kitabeden MS. 1485 yılında yapıldığını bilmekteyiz.
14. Aras Nehri
Aras Nehri Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde doğup, Kura Nehri ile birleşerek Hazar Denizi’ne dökülen bir nehirdir. Türkiye - Ermenistan sınırı boyunca akmaktadır.
Iğdır neyi ile meşhur? Iğdır'da yenilecek yemekler
Iğdır'ın meşhur yemekleri şunlardır; kuymak, patlıcan reçeli, paça, kavut, bozbaş, ekşili pilav, taş köfte, işkembe kavurma, hörre, fetir, omaç helvası, katlet, tavuk şorva.
Iğdır restaurantları
Narin Kasap Restaurant
Hasankeyf Lokantası
İranlılar Saray Lokantası
Bekir Usta'nin Yeri
Has Şanlıurfa Lahmacun Pide ve Kebap Salonu
Iğdır otelleri
Otel Grand Derya
Hotel Star Royal
Dedemin 2 Hotel
Hotel Gold Yıldırım
Hotel Azer
Alkış Otel
Fiyatlar 588 Tl'den başlıyor.