Binfikir Oyuncuları Tiyatro Grubu’nun konuğu olarak Brüksel’e gelen Türk tiyatrosunun önemli isimlerinden Erol Günaydın düzenlenen b
GÜNAYDIN SOHBETİYLE GENÇLERİ BÜYÜLEDİ
Binfikir Oyuncuları Tiyatro Grubu’nun konuğu olarak Brüksel’e gelen Türk tiyatrosunun önemli isimlerinden Erol Günaydın düzenlenen bir işlikte(workshop) genç tiyatrocularla deneyimlerini paylaştı. Çağdaş Türk tiyatro tarihini kendi özyaşamından örneklerle anlatan Günaydın geleneksel tiyatronun öneminin yeterince kavranamadığını vurguladı. Bu alanda yazılı eser azlığından yakınan Günaydın “yazılanların bir kısmı da yanlış” saptamasında bulundu.
“Giysi ve makyaj ile Nasrettin Hoca olunmaz”
Seyircinin tiyatroda önmli bir unsur olduğunu belirten Günaydın “Hayatında bir edebiyat kitabı okumadan mühendis ya da doktor olandan kaliteli tiyatro seyircisi de çıkmıyor” şeklinde konuştu. Genç tiyatrocu adaylarına orta oyunu, karagöz-hacivat ve meddahı örneklerle anlatan Günaydın, 10 yıl boyunca Akşehir’de Nasrettin Hoca’yı severek canlandırdığını söyledi. Giysi ve makyaj ile Nasrettin Hoca olunamayacağını ifade eden Günaydın “Nasrettin Hoca kişiliğine bürünmek gerektiğini” belirtti. Günaydın gençlere, Hoca’nın maya çaldığı gölün kuruduğunu, Akşehirlilerin bir göle sahip çıkamadıklarını söyledi.
“Eşeğin kuyruğunu yaptırın”
Binfikir Oyuncuları’nın Brüksel’de “Nasrettin Hoca’nın eşeğinin kuyruğunu yaptırma kampanyası başlatma” fikrine olumlu yaklaşan Günaydın “Evet ilk gün Brüksel’de Hoca’nın heykelini ziyaret ettim. Kuyruğunu koparmışlar. Akşehir’e haber salın, eşek kuyruğu bulurlarsa yollasınlar” dedi.
Planlanandan çok daha uzun süren etkinlikte gençler sordu, Günaydın yanıtladı ve çoğu zaman da örnekler verdi. Türkçe’nin bozulmasına, tiyatroda ve dizilerdeki kalite düşmesine de değinilen etkinlikte meraklı genç yetenekler Günaydın’ın oynadığı son çalışmalarla ilgili sorular da yönelttiler.
Her zaman gençlerin yanında
Günaydın, “Binfikir’in Belçika’da yaptığı çalışmalardan çok etkilendiğini söyledi ve özellikle tiyatro alanında gençleri her zaman desteklemeye hazır olduğunu ifade etti. Sağlık koşullarını zorlayarak amatör tiyatrocuları desteklemek için Brüksel’e kadar gelen Günaydın, Mizah Yazarı Erdinç Utku’nun 8 yaşındaki kızı Sinem ile birlikte yazdığı ve Binfikir Oyuncuları Tiyatro Grubu tarafından sahnelenen “Saint Nicolas, Nasrettin Hoca ve Gülmeyen Kız” adlı müzikli danslı çocuk oyununun onur konuğu olarak 6 Aralık’ta sahnede genç yeteneklere cesaret verecek.
Şimdiye kadar Anvers, Brüksel, Charleroi ve Genk’te 5 kez sahnelenen oyunun Brüksel’den sonra yıl sonuna kadar Gent, Liege ve Beringen’de de sanatseverlerle buluşacağı bildirildi. Saint-Nicolas, Nasrettin Hoca ve Gülmeyen Kız oyununda Anadolu´nun çıkardığı ve çocukların kahramanı olan iki ayrı kişiliğin diyalogları sayesinde çocuklara eğlendirici ve güldürücü bir şekilde iki ayrı din ve kültürden insanın hoşgörü felsefesi anlatılıyor. Ayrıca, farkına bile varmadan ruhunu gündelik yaşamın tüketim çılgınlığına kaptıran, ilgisini, sevgisini ve insana ait her türlü duygusunu maddi değerlerle ifade etmeye başlayan günümüzün yaygın insan tipi de eleştiriliyor.