EVRENSEL BAYRAM 23 NİSAN İKİ BOYUTLUDUR/ Celil Gündoğdu

Bayramlar ulusların duygularını düşüncelerini ve mücadelelerini dile getirdikleri toplumsal etkinliklerdir. Dini ve milli bayramlar insanların ve toplumların kaynaşması ve dayanışması adınada önemlidir.

Bayramlar ulusların duygularını düşüncelerini ve mücadelelerini dile getirdikleri toplumsal etkinliklerdir. Dini ve milli bayramlar insanların ve toplumların kaynaşması ve dayanışması adınada önemlidir.

 

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk Çocuklarının şahsında tüm dünya çocuklarına hediye ettiği 23 Nisan Çocuk Bayramı yıllardan beri tüm dünyada kutlanan çocuk bayramı oldu.

 

Bizim milli bayramlarımızdan olan '23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramı' bilindiği gibi ülkemiz ve yurt dışı temsilciliklerimizcede kutlanmakta. Dünyanın her köşesinde bulunan Türkler bu bayramı bulundukları coğrafyalarda da kutlamaktalar. Bu vesileyle güzel Belçika'da da bir çok bölgede bu bayram etkinliklerle kutlanıyor. En büyük etkinlik ise bu gün saat 18,30'da Brüksel Güzel Sanatlar Merkezinde yapılacaktır.

 

Bu bayramı çocukların eğlendiği bayramlar olarak değerlendirmemek gerekir. Bu gün Dünya Evrensel Çocuk haklarının korunması, şiddete, tecavüze ve haksızlığa uğrayan çocukların yaşam ve hukuksal anlamdaki beklentilerin değerlendirileceği çalışmalar içinde milad olmalıdır.  Sembolikte olsa yönetimi bir kaç dakikalığına teslim ettiğimiz çocuklar yarın geleceğimizin gerçek sahipleridir. Yarınlarımızda bizleri yönetecek olan bu günkü çocukların sağlıklı yaşamaları, iyi eğitilmeleri ve geleceğe umutla bakan gençler olarak yetiştirilmesi için büyük çaba gerekiyor. Onlara iyi bir gelecek hazırlamak onlar için en güzel 23 Nisan hediyesi olur.

 

Bu bayramın bilindiği gibi ulusal egemenlik boyutuda var. Tabiki bu boyut yalnız Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını değil kazanılmış Ulusal bir Zaferin diğer uluslara örnek teşkil etmesi adınada önemlidir. Bağımsızlık Mücadelesinin ulusların onur mücadelesi olduğu bir gerçektir. Bu tarihsel mücadelenin günümüz çocuklarına anlayacakları bir şekilde anlatılmasıda bizlerin ulusal görevidir.

 

Bu bayramları renkli görsel etkinkiklerle beraber özellikle yabancı ülkelerde yaşayan çocuklarımıza ve diğer dünya çocuklarına anlatabileceğimiz şekilde anlatmalıyız. Bu bayramlarda üzerinde yaşadığımız ülke dillerinden hazırlanan broşürlerle bu bayramın Evrensel boyutu anlatılarak dünyanın yarınlarını yönetecek olan dünya çocukları bilgilendirilmelidir.

 

Bu bayramların bir hafta etkinliklerle kutlanması yalnız eğlence boyutu ile gündem oluşturulmamalıdır. Bu bağlamda Çocukların söz sahibi oldukları mini panel konferans ve gösterilerle onların kendilerini ifade etmeleri sağlanmalıdır. Bu günlerde çocuk hakları ve psikolojisi üzerine sivil toplum kuruluşları çalışmalar yapabilirler. Yıl içerisinde tesbit edilen çocuklarla ilgili sorunlar bu etkinlikler çerçevesinde gündem edilerek, değerlendirilebilinir.

 

Çocuklarımız eğlenceleri ile birlikte sorunlarıyla da değerlendirilirse onlara gerçek anlamda katkıda bulunabiliriz diye düğünüyorum.

 

Bugün bahar bahçemizin çiçekleri, yarın dallarda meyvalarımız olacak olan çocuklarımızın bayramını en içten dileklerimle kutlar, dünyada tek çocuk bayramını Türk ulusuna ve dünya uluslarına hediye eden Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmetle anıyoruz.

 

Saygılarımla....