11 Eylül 2001 tarihinde Newyork’taki Ikiz Kuleler’e yapılan saldırılar sonrasında dünya kamuoyunun Araplar ve Müslümanlar hakkında edindikleri görüşler ile Mısır’daki son olaylardan sonra meydana gelen görüşler ne kadar değişik olmalı!
11 Eylül 2001 tarihinde Newyork’taki Ikiz Kuleler’e yapılan saldırılar sonrasında dünya kamuoyunun Araplar ve Müslümanlar hakkında edindikleri görüşler ile Mısır’daki son olaylardan sonra meydana gelen görüşler ne kadar değişik olmalı!
Bir yanda, cihat peşinde olan teröristler, öbür yanda ise özgürlük, adalet ve onurlu bir hayat için evrensel değerlerin gerçekleşmesini isteyen insanlar! Artık batılı-doğulu, hristiyan-müslüman gibi ayrımlar söz konusu değildi.
Bir takım militanlar, geçen yaz polisin döverek öldürdüğü Khaled (Halit) Said isimli bir gencin ölümünü anmak bahanesi ile, Facebook, Twitter, Youtube video gibi“sosyal medya” sitelerinden yararlanarak halkı Tahrir alanında toplanmaya çağırmışlardı. Bu militanlar, 6 Nisan Gençlik Hareketi, eski Başkan adaylarından Ayman Nour’un Partisi gibi örgütlerden geliyorlardı. Ne var ki, 25 Ocak tarihinde o meydanda toplananların büyük bir çoğunluğu böyle bir mitinge ömürlerinde ilk kez katılıyorlardı . Kuşkusuz oraya gelmelerinde, daha önce Tunus’ta meydana gelmiş olan olayların etkisi büyüktü.
Bu çağrıyı yapmış olanlar için meydana 5.000 kısının gelmesi büyük bir olay sayılırdı; oysa ilk gün 10.000 kişi katılmıştı! Bundan sonrası bilindiği gibi çorap söküğü gibi gelecekti. 1 Şubat’ta Tahrir alanında 1 milyon insan vardı.Bu arada dikkati çeken bir olay, insanların kendilerinden harekete geçerek, bir talan tehlikesine karşı Mısır Müzesinin çevresinde bir koruyucu kuşak meydana getirmiş olmalarıydı.
Başka dikkati çeken bir nokta da, polis dehşetine karşı nasıl hareket edileceğini gösteren 26 sayfalık bir bültenin dağıtılmış olmasıydı. Bu bültendeki yararlı bilgiler arasında şunlar da vardı:
-Polisin plastik mermilerinden ve sopalarından korunmak için nasıl tencerelerin şapka olarak kullanılacağı;
-Sıcak göz yaşartıcı bombaların tutulabilmesi için deri eldiven bulundurulması gerektiği;
- Yine göz yaşartıcı bombalardan korunmak için daima bir kaşkol bulundurmak;
-Gösterilerin barışçı yanını vurgulamak için gül takılmasının yararı gibi…
Mübarek’in çekilmesinden sonra
Mübarek’in ayrılmasından sonra şimdi muhalefet 4 maddelik bir istekle ortaya çıktı. Bunları şöyle özetleyebiliriz: 30 yıldır süren olağanüstü dururma son verilmesi – siyasi tutukluların salıverilmesi – askeri mahkemelerin kaldırılması – yönetime muhalefetin de katılması.
Mısır’dan sonra şimdi sırada olan ülkeleri alfabetik olarak sıralayabiliriz: Cezayir – Fas – Libya – Sudan – Suriye – Urdün – Yemen.
Yazımızı, 80 yaşındaki emekli öğretmen, Mona Kadem’in başına geleni anlatarak bitirelim:
Bu sayın emekli öğretmen de mitinge katılmak istediğinden, bir güzel süslenir, dudağına rujunu da sürer ve de torununa tekerlekli sandalyesini hazır etmesini söyler. Tam arabasına binmiştir ki, fazla heyecanlandığından baygınlık geçirir ve ne yazık ki mitinge katılamaz.