Avrupa Olimpik Gençlik Festivali, (EYOF) Trabzon Hüseyin Avni Aker Stadyumu'ndaki açılış töreniyle başladı.
Avrupa Olimpik Gençlik Festivali, (EYOF) Trabzon Hüseyin Avni Aker Stadyumu'ndaki açılış töreniyle başladı.
EYOF açılışına katılmak üzere saat 18.55'te ANA uçağıyla, eşi Emine Erdoğan'la Trabzon'a giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, havalimanında kendisini karşılayanlara, "Açılış törenine gelmiyor musunuz?" diyerek EYOF açılışına davet etti.
Erdoğan, Trabzon Belediyesi'ni de ziyaret ettikten sonra açılış seramonisinin düzenleneceği Hüseyin Avni Aker Stadyumu'na geçti.
2007 yılında Trabzon'da düzenlenen Karadeniz Oyunları'nın açılış töreninde tepki gören Başbakan Erdoğan, bu kez alkışlarla karşılanıp, uzun süre tribünleri selamladı.
Avrupa Olimpik Gençlik Festivali'nin Hüseyin Avni Aker Stadyumu'ndaki açılış törenini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan'ın Acaristan Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Levan Varşalomidze, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, Avrupa Olimpiyat Komiteleri EYOF Komisyonu Başkanı Guido De Bont, Avrupa Olimpiyat Komiteleri EYOF Koordinasyon Komisyonu Başkanı Jozef Liba ile stadyumu dolduran yaklaşık 20 bine yakın konuk ve Trabzonlu izledi.
Ermenistan ve İsrail'e tepki
Korhan Abay'ın sunduğu program, saat 20.20'de olimpiyatların düzenlendiği ilk ülke olan Yunanistan'ın geçişiyle başladı.
Yunanistan kafilesinin stada girişi sırasında bütün tribünlerde büyük bir alkış tufanı koparken, Ermenistan ve İsrail kafilelerinin stada girişi sırasında tribünlerin değişik bölgelerinden 'yuh' sesleri yükseldi.
İsrail kafilesi kale arkası tribünleri önünden geçerken yaklaşık 100 kişilik bir grup ise, 'Filistin' diye tezahüratta bulundu.
Sporcuların geçişinde geleneklere göre son olarak ev sahibi Türkiye'nin sporcuları stadyuma çıktı.
Tribünlerden büyük alkış alan Türk kafilesi 140 sporcunun katıldığı geçişi alkışlar arasında tamamladı.
Norveç için saygı duruşu
İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağının göndere çekilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün mesajı okundu.
Gül mesajında, 'Olimpiyat bayrağının ilk kez ülkemiz semalarında dalgalanmasının mutluluğunu yaşıyorum' ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı'nın mesajının ardından kürsüye gelen Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, "Bu gecenin sadece Trabzon açısından değil, Türkiye açısından büyük önemi ve anlamı var. Cumhuriyet tarihinde ilk kez olimpiyat meşalesi ve olimpiyat bayrağı 11'inci Avrupa Gençlik Olimpiyatları sayesinde Türkiye'ye gelmiş bulunuyor. Ülkemiz artık başarılması zor uluslararası organizasyonların altından başarıyla kalkabiliyor, her alanda rüştünü ispat edebiliyor" dedi.
Avrupa Olimpiyat Komitesi Başkanı Patrick Hickey ise, "Norveç'teki olaylar nedeniyle büyük üzüntü duyuyoruz. Tüm ailelerine başsağlığı diliyorum ve hepinizi saygı duruşuna davet ediyorum" dedi. Bunun üzerine tüm statta saygı duruşunda bulunuldu.
Erdoğan da şehitleri hatırlattı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Sayın Başkan'ın az önce Norveç'te 92 kişiyi öldürmesiyle ilgili nezaketine ben de çok teşekkür ediyorum. Bu vesileyle ben de son günlerde 20'ye varan şehidimizle alakalı sizleri bir dakikalık saygı duruşuna davet ediyorum. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, milletimizin başı sağ olsun diyorum" dedi.
Başbakan Erdoğan 'Şehitler ölmez, vatan bölünmez' sloganları arasında yapılan saygı duruşunun ardından devam ettiği konuşmasında şunları söyledi: "Özellikle misafirlerimize Trabzon'a hoş geldiniz diyorum. Dünya üzerinde spora gönül veren şehirleri şöyle sıralamaya alsak, her halde Trabzon, spora gönül veren şehirler arasında önemli bir yeri alır. Olimpiyat bayrağını Trabzon'da ilk kez dalgalanmasından büyük gurur duyuyorum. Sporun içinden gelen ve spora büyük emek veren biri olarak şu gerçeği vurgulamak istiyorum; müzik, edebiyat, sanat gibi sporun dili de evrensel bir dildir.
Bu dil sevginin, barışın, bütün sınırları aşan ve insanları kucaklaştıran bir dildir. Spor alanındaki rekabet estetiğin, zarafetin, inceliğin rekabetidir. Türkiye'nin her alanda dünya ile bütünleştiği bu dönemde spor alanında yaptığımız yatırımlar ve başarılarla büyük onur duyuyorum. Özellikle bir Trabzonlu olarak Trabzon milletvekili Faruk Bey'in döneminde başlatılan yatırımlarla, bu olimpiyatlar için 500 milyon liralık yatırım gerçekleştirdik. Kendisine gayretleri için teşekkür ediyorum. Birçok organizasyon düzenledik. Önümüzdeki dönemde de bir çok organizasyona ev sahipliği yapacağız. Bu organizasyon geleceğin olimpiyat şampiyonlarının sahneye çıktığı bir organizasyon olması nedeniyle de önem arz ediyor" dedi.
Başbakan Erdoğan'ın konuşmasının ardından 4 sporcunun elinde stada sokulan olimpiyat bayrağı olimpiyat marşı eşliğinde göndere çekildi. Törende daha sonra hakem ve sporcu yemini gerçekleştirildi.
350 milyon liralık yatırım
Avrupa Olimpik Gençlik Festivali nedeniyle 3 yıldır Trabzon'da yürütülen çalışmalar sonucunda Türkiye'de eşi olmayan tesisler yapıldı. 350 milyon liralık yatırımla gerçekleşen organizasyon kapsamında Türkiye'deki ilk cimnastik merkezi, ilk çatısı açılır– kapanır ve atlama kuleli olimpik yüzme havuzu, 7 bin 500 seyirci kapasiteli çok amaçlı spor salonu, biri merkez, 3'ü kapalı 12'si açık olmak üzere 16 kort bulunan Türkiye'nin en büyük tenis merkezi, atletizm stadı inşa edildi. Ayrıca 2 bin 800 yatak kapasiteli Oyunlar Köyü yapıldı. Oyunlar Köyü, organizasyonun ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi'ne öğrenci yurdu olarak hizmet edecek.