FLAMAN BÖLGESİNDE SAĞLIK SEKTÖRÜNDE YABANCILARA İHTİYAÇ VAR

Türklerin yoğun olarak yaşadığı Gent şehrinde ‘bakım sektöründe çok renklilik’ adı altında Gent ve çevresindeki göçmen asıllılar için sağlık ve bakım sektörüne yönelik çalışmalar masaya yatırıldı. Flaman Bölge Milletvekili Veli Yüksel’n inisiyatifi ile düzenlenen panele Flaman Sağlık Bakanı Jo Vandeurzen de katıldı.

Türklerin yoğun olarak yaşadığı Gent şehrinde ‘bakım sektöründe çok renklilik’ adı altında Gent ve çevresindeki göçmen asıllılar için sağlık ve bakım sektörüne yönelik çalışmalar masaya yatırıldı. Flaman Bölge Milletvekili Veli Yüksel’n inisiyatifi ile düzenlenen panele Flaman Sağlık Bakanı Jo Vandeurzen de katıldı.

Yabancı asıllıların bu sektöre yönelmelerinde yardımcı olmak; hemşire, bakıcı, tıbbi sekreter gibi meslekleri tercih etmelerine yönelik ilk adım olarak organize edilen gecede bakım sektörünün talepleri, meslek edindirme kurslarına dönük bilgilendirmelerin yanı sıra bu alanda çalışanların tecrübeleri dile getirildi. Flaman Sağlık Bakanı Jo Vandeurzen, sağlık sektörlerinde yakın gelecekte çok ciddi eleman ihtiyacı olacağına vurgu yaparak, bu kapsamda göçmen asıllı gençlere de ulaşmak istediklerini kaydetti. Bunu gerçekleştirmek için hükümet olarak üç aşamalı bir planı devreye soktuklarınını aktardı. Sinevizyon eşliğinde salonda bulunan ilgililere sunum gerçekleştiren Vandeurzen, böyle yararlı bir girişimde
bulunduğu için Veli Yüksel’e birkaç defa teşekkür etmeyi ihmal etmedi.

Flaman Parlamento Milletvekili Veli Yüksel ise ‘‘Bilhassa yabancı kökenli kişilerin sağlık ve bakım sektöründe oluşturdukları yeri irdelemek istiyoruz. Etrafımıza baktığımızda hastaneler ve bakımevlerinde çok az sayıda yabancı kökenli doktor, hemșire ve nitelikli bakım elemanı çalıştığını rahatlıkla görebiliyoruz. Elimizde tam bir rakam yok, ama kesin olan bir şey var; o da yabancı kökenli elemanların çok az sayıda temsil edildikleridir. Elli yıl önce Türkiye, Fas ve başka ülkelerden Flaman bölgesine göç başladı. Bugün, yani yarım asır ve üç nesil sonrasına geldik. Yabancı kökenliler de burada yaşlanıyorlar artık. Birinci nesil yabancı kökenlilerin de günden güne daha fazla bakıma ihtiyaçları olduğunu görüyoruz. Artık hastaneler ve huzurevlerinde bakılıyorlar. Bu da belirli sorunları beraberinde getiriyor, bu sorunları
irdelemek istiyoruz. Yabancı kökenli sağlık ve bakım elemanlarının bu nedenden dolayı, bu doktor, hemsire ya da nitelikli bakım elemanı olabilir, bu sektörde tam bir şekilde yerlerini alabilmeleri lazım. Şimdiden size șunu söyleyebilirim; ortaya çıkacak olan 60 bin kişilik iş yerinin büyük bir bölümü bu hedef kitle tarafından doldurabilecektir’’ dedi.

Bunu gerçekleştirebilmek için yurtdışından eleman getirmek çok akıllıca bir çözüm olmadığını kaydeden Veli Yüksel ‘‘Buna karşın içerideki potansiyeli harekete geçirmek hem daha akıllıca hem daha pratik bir çözüm olarak karşımızda duruyor. Göçmen asıllı birçok Flaman vatandaşımız bakım sektöründe çalışmak için can atarken, şimdiye kadar çok azı bu alanlarda başarı sağlayabildiler. Lokal ve hedefli eylemlerle bu soruna karşı yapıcı bir mücadele sergilemek istiyorum.’’ şeklinde konuştu.

Panelde Gent’teki UZGent ve Sint Lucas gibi büyük hastane ve huzurevinde çalışan Yeter Çekiç, Reyhan Sönmez, Aliye Bozdağ ve Emine Teke’ye de söz hakkı verildi. Uzun yıllar sağlık ve bakım sektöründe çalışan bayanlar kendi tecrübelerini katılımcılarla paylaştı.