T.C. Brüksel Büyükelçisi Hakan Olcay’ın eşi Sefire Mehveş Olcay, ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ vesilesiyle, Büyükelçilik konutunda davetlilerine bir kahvaltı verdi.
T.C. Brüksel Büyükelçisi Hakan Olcay’ın eşi Sefire Mehveş Olcay, ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ vesilesiyle, Büyükelçilik konutunda davetlilerine bir kahvaltı verdi.
Sefire Mehveş Olcay’ın düzenlediği kahvaltıya Sefire Serap Yenel, Mine Güler, Esin Ulusoy, Fatoş Kadıoğlu, Nilgün Bükülmez, Demet Kayaoğlu, Ferhan Akın, Zeynep Solakoğlu, Yaprak Ece, Özlem Soysanlı, İlgün Yalçın, Cangül Kara, Zerrin Aydın, Serpil Aygün, Funda Özkan, Bilge Arslan ve Gülsün Sonsuz Demirci katıldı.
Sıcak bir ortamda gerçekleştirilen kahvaltıda Sefire Mehveş Olcay davetlileriyle tek tek ilgilenerek tebrikleri kabul ettiSefire Olcay, katılımcı tüm bayanların ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü tebrik ederek, davetine icabet eden davetlilere teşekkür etti.
Kahvaltı öncesi günün anlam ve önemine binaen bir konuşma yapan Sefire Olcay sözlerine şu şekilde devam etti : « Sevgili misafirlerim, çok değerli bayanlar.
Öncelikle Dünya kadınlar günü vesilesiyle biraraya gelmemiz için verdiğim bu davetimi kabul edip geldiğiniz için teşekkür etmek isterim. Hepimizin bildiği gibi her yıl 8 Mart’ta kutlanan ‘Dünya Kadınlar Günü’ Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış, uluslararası bir gündür.
Türkiye’de ilk kez 1921 yılında ‘Emekçi Kadınlar Günü’ olarak kutlanmaya başlandı ve her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından ‘Dünya Kadınlar Günü’ olarak da kutlanmaya devam ediliyor.
8 mart 1857 tarihinde, New York’daki bir tekstil fabrikasında çalışan kadın işçilerin eşitlik mücadelesi ile başlayan ve bu fabrika’da çıkan yangında ölen 129 kadın işçinin anısına, 1910 yılında, ‘Dünya Kadınlar Günü’ olarak anılması önerilmiş ve oy birliği ile kabul edilmiştir.
1921 tarihinde ise, Dünya Kadınlar Günü’nün her yıl 8 Mart’ta kutlanması ilan edilmiştir. Ne yazık ki, O günden bu güne Kadın-Erkek eşitliği konusunda mücadele devam etmektedir. Etmelidir de… Zira nufus dağılımında Kadın-Erkek sayısı neredeyse birbirine eşit olmasına rağmen, bu eşitlik hayatın diğer alanlarında kendine yer bulamamaktadır.
İnsan hakları temelinde, kadınların siyasi, ekonomik ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, başarılarının kutlanmasına ayrılan bugün de, dünya genelinde tüm ezilen ve istismar edilen kadınları Düşünmeden edemiyor insan. Modern denilen belirgin bir eşitlik seviyesine eriştiğini iddia eden toplumlarda bile, kadınlar toplumsal önyargıya baskı ve eşitsizliğe hatta şiddete karşı günlük savaşlar vermekte.
Hepimizin dileği, her kadının en az bizim kadar şanslı olup, erkek kardeşleri ile eşit tutularak yetiştirilmesi, tercih ettikleri eğitim imkanına kavuşması, rahatça sokakta dolaşabilmesi, kendini ifade edebilme özgürlüğüne sahip olaması, ayrımcılığa ve şiddete maruz kalmadan yaşamlarını sürdürebilmesidir.
Ülkemizde, kadına karşı şiddetin tamamen ortadan kalkması ve özellikle derin acıya neden olan menfur kadın cinayetlerinin önlenmesi, sorumluların en ağır şekilde cezalandırılması hukukun ve kamu vicdanının gereğidir. Kadına karşı her türlü suçun kökten ortadan kaldırılması için devletimizin verdiği destek, toplumumuzu daha da güçlü kılmaktadır.
Değerli Misafirlerim,
Kadın olmak masallarda bile zor… Ya en sevdiğin meyveden zehirlenirsin, ya kurbağa öpersin, ya kuleye kapatılırsın, ya saçlarını elin adamı tırmansın diye uzatırsın, ya da gece 12’00’de külkedisine dönersin…
Konuşmama "Dünyada her şey kadının eseridir » diyen Ulu Önder Atatürk’ün kadınlarla ilgili söylediği şu sözleriyle son vermek istiyorum. « Kadının en büyük vazifesi analıktır ! İlk terbiye verilen yerin ana kucağı olduğu düşünülürse, bu vazifenin ehemmiyeti layıkiyle anlaşılır .»
Biraz önce dile getirdiğim tüm zorluklara rağmen ben, kadın olduğum için mutluyum ve gururluyum !... Dünya kadınlar Günümüz kutlu olsun !... » dedi.
Kahvaltı sonrası tüm katılımcı bayanlar gül takdim edildi. Davetliler, Sefire Mehveş Olcay’a bu nazik davetinden dolayı teşekkür ederek, ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nüde tebrik ettiler.
www.belcikaaydinhaber.be