Uluslararası öğrenciler İsrail zulmüne karşı tek yürek oldu

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından uluslararası öğrencilerin katılımıyla düzenlenen “Uluslararası Öğrencilerin Gözünden Gazze Paneli ve Sergisi” programı yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi. Programda İsrail’in tüm dünyanın gözü önünde gerçekleştirdiği katliamlara dikkat çekildi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından uluslararası öğrencilerin katılımıyla düzenlenen “Uluslararası Öğrencilerin Gözünden Gazze Paneli ve Sergisi” programı yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi. Programda İsrail’in tüm dünyanın gözü önünde gerçekleştirdiği katliamlara dikkat çekildi. 

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Gazze’de gerçekleşen işgal ve soykırımın gölgesinde, dünyanın dört bir yanından ülkemize gelerek üniversite eğitimi alan uluslararası öğrencilerin katılımıyla “Uluslararası Öğrencilerin Gözünden Gazze Paneli ve Sergisi” programı düzenledi. İstanbul’da Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen program Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Gazze’deki kayıplarımız anısına kısa video gösteriminin de yapıldığı etkinliğe İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, YTB Başkanı Abdullah Eren, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve uluslararası öğrenciler katıldı. 
 
TÜM DÜNYANIN GÖZÜ ÖNÜNDE KATLİAM YAŞANIYOR
Programın açılış konuşmalarında davetlilere hitap eden YTB Başkanı Abdullah Eren tüm dünyanın gözü önünde gerçekleşen katliam karşısında Türkiye’nin vermiş olduğu mücadeleye dikkat çekti. Uluslararası öğrencilerin Türkiye’yi bu mücadelesinde yalnız bırakmadığını belirten Eren, “Gözümüzün önünde cereyan eden bu katliamı durdurmaktan aciz olan bu sistem içerisinde Türkiye’nin vermiş olduğu büyük bir mücadele var. Kimi zaman bu mücadelede yalnız kalıyor, kimi zaman bedeller ödüyoruz. Ancak biz biliyoruz ki gönül bağını paylaştığımız uluslararası öğrencilerimiz bizi bu yolda yalnız bırakmıyor” dedi.
Bir senedir zulüm altında inleyen Gazze halkının kahramanca bir mücadele verdiğini dile getiren Eren, “Gazze katliamının üzerinden geçen bu bir yılı aşkın sürede, 42 bin can haksızca hukuksuzca hayatları ellerinden alınmış bir şekilde aramızdan ayrıldılar” dedi.
 
1948’DEN BU ZAMANA ZULÜM VE İŞGAL
Programın açılışında konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy ise 1948’den bu zamana zulüm ve işgal altında inleyen bir Filistin halkından bahsedildiğinin altını çizdi. Bütün insanlığın önünde büyük bir soykırım işlendiğini vurgulayan Arısoy “400 yıl boyunca burayı korumuş, muhafaza etmiş ve bugüne taşımış, 1948’den bu zamana zulüm ve işgal altında inleyen bir Filistin halkından bahsediyoruz. O sebeple, tıpkı Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi Türkiye’nin savunmasının Gazze’den başladığını düşünüyoruz. Özgür Filistin duasını tekrar ediyor, şehit olanlara rahmet diliyorum” şeklinde konuştu.
 
İSRAİL’İN YEGÂNE AMACI ORTA DOĞU HARİTASINI YENİDEN ÇİZMEK
Küresel Siyonizm’in hedefinde İsrail topraklarını genişletmek ve “vadedilmiş topraklar”ı ele geçirip büyük bir Yahudi devleti kurmak olduğunu söyleyen Filistinli Öğrenci Mariam Menawi de “İsrail, nihai emelinin sadece Filistin toprakları olmadığını söylem ve eylem düzeyinde dünyaya haykırdı. İsrailli politikacılar; uzun vadeli hedeflerinin Lübnan'ı, Yemen’i, Irak’ı ve Suriye'yi ele geçirmek olduğunu gerek Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda gerekse basına verdikleri her demeçte açıkça ifade etti. İsrail’in yegâne amacı Orta Doğu haritasını yeniden çizmek” dedi.
 
FİLİSTİN HALKININ YANINDAYIZ
Bir diğer konuşmacı Venezuelalı öğrenci Gabriel Sanchez ise binlerce kilometre uzakta olsalar da Venezuela halkının Filistin’in yanında durduğunu ifade etti.  Sanchez, “Venezuelalı bir öğrenci olarak, bugün bu programa kişisel anlamda katkı sunmak üzere katıldım.  Filistin ve Gazze’de yaşanan katliamlarda hayatını kaybedenlerin üzüntüsünü derinden hissediyorum. Coğrafi olarak sizlerden binlerce kilometre uzakta olsak da her zaman insan hakları ve adaletin yanında olacağımızı beyan ederek saygılarımı sunuyorum” diye konuştu.
 
625 BİN ÖĞRENCİ BİR AKADEMİK YIL KAYBETTİ
Özbekistanlı öğrenci Iroda Oripova da BM verilerine dikkat çekti. BM verilerine göre, bölgedeki yaklaşık 625.000 öğrencinin 7 Ekim 2023'ten sonra bir akademik yılı tamamen kaybettiğini dile getiren Oripova, “2024 yılının Eylül ayında altı yaşındaki çocukların 45.000’inden fazlası birinci sınıfa başlayamadı ve 39.000 öğrenci okuldaki son sınıfını kaçırmakla birlikte Tawjihi (Genel Ortaöğretim Sertifika Sınavı) sınavlarına giremedi” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından 2024 yılında YTB Yayınları bünyesinde yayın hayatına başlayan ve ilk sayısını Gazze dosyasıyla çıkaran Uluslararası Öğrencilerin Sesi: Her Boydan Gazze Özel Sayısı tanıtım videosu gösterildi. Sudanlı öğrenci, Her Boydan dergisi yazarı Muhammed İsmail Khazin de Gazzeli yazar ve şair şehit Rıfat El Arir'den bir şiir dinletisi sundu. Türk Santur Sanatçısı Sedat ANAR Gazze için ağıt söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından programın panel bölümüne geçildi. Panelin moderatörlüğünü Bosna Hersek’ten Azra Omerbasic yaptı.
 
BURADA İNSANLIK VİCDANININ ÖZETİ VAR
Panelde konuşan İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, içinde yaşadığımız dünyanın son zamanlarda adaletsizlik, zulüm, kan ve gözyaşının çoğaldığı bir yer haline geldiğine dikkat çekti. Avrupa’nın göbeğinde Saraybosna ve Kosova katliamlarının yaşandığını hatırlatan Erdoğan, BM ve uluslararası hukuk gibi engelleyici mekanizmaların olmasına rağmen zulümlerin engellenmediğini kaydetti.
Şimdi ise Avrupa’nın gözbebeği İsrail’in soykırıma devam ettiğini anlatan Erdoğan, “Dünya son zamanlarda adaletsizlik, zulüm, kan ve gözyaşının çoğaldığı bir yer haline geldi. Çok yakın bir zamanda Avrupa’nın göbeğinde Saraybosna, Kosova katliâmları yaşandı ve etkileri hâlâ sürüyor. BM, uluslararası hukuk gibi engelleyici mekanizmalar var olmasına rağmen bu zulümler engellenemedi. Ancak şimdi soykırımın bir tarafında Avrupa’nın göz bebeği İsrail var. İsrail gün geçtikçe kendisine vaat edildiğini iddia ettiği toprakların sınırlarını genişletiyor. Dünya ise bunun karşısında bir şey yapmadan duruyor. Batı artık bu soykırımı göz ardı etme noktasında değil, tamamen sahiplenmiş durumda. Bu durum artık düzenin adının ‘kaos’ olduğunu bize göstermektedir” şeklinde konuştu. Türkiye başından beri uluslararası toplumun, özellikle Müslüman ülkelerin birlikte tavır alması için çok uğraştı. Ancak bu tepkiyi koymaktan aciz kalındı. Burada insanlık vicdanının özeti var” şeklinde konuştu.
 
TÜM CAMİLERİ, SOKAKLARI VE ALTYAPILARI BOMBALADI
Bir diğer konuşmacı Filistinli öğrenci İbrahim Almadani ise İsrail’in sadece hastaneleri değil, okulları da göz göre göre bombaladığını ve öğrencileri eğitimden mahrum bıraktığını belirtti. Almadani konuşmasının devamında ise şunları kaydetti: “Tüm camileri, sokakları ve altyapıları bombaladı. Mesela benim 30 yıl yaşadığım mahalleden hiçbir iz kalmadı. Bir yıl boyunca Gazze halkı evsiz kaldı, çatısız kaldı, temiz su ve elektriksiz kaldı. Uluslararası hukuk, İsrail’in bu savaş suçlarına neden tepkisiz kalıyor? Geç gelen adalet, adalet değildir. BM Güvenlik Konseyi’nin temsil ettiği sistem, şu anda kötü bir sistemi temsil ediyor. Dünyanın 5’ten büyük olduğu bu sistemi mutlaka değiştirmek gerekiyor.”
Soykırımın Gölgesinde; Uluslararası Öğrencilerin Gözünden Gazze Paneli ve Sergisi programı toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu