RAMAZAN GELDİ HOŞ GELDİ. RAMAZANINIZ HAYIRLI OLSUN

Mübarek ramazan ayı başlıyor. 17 Haziran gecesi kalkacağımız sahur ile birlikte 18 Haziran günü ilk iftarımızı gerçekleştireceğiz.

Mübarek ramazan ayı başlıyor. 17 Haziran gecesi kalkacağımız sahur ile birlikte 18 Haziran günü ilk iftarımızı gerçekleştireceğiz.

Bunun ile birlikte ramazan bayramının ilk günü 17 Temmuz olmaktadır. 2015 ramazan ayı ne zaman başlıyor başlangıç tarihi bayram tarihi bayram gecesi… 

İslam alemi için önemli bir yerе sahip olan Ramazan ayı ilk günü, miladi takvime göre 18 Haziran'a denk geliyor. İlk iftаrın yapılacağı 18 Haziran'da oruç tutmak isteyenler 17 Hаziran'ı 18 Haziran'a bağlayan gecedе sahur yapacak.

Hesaba, takvime göre hareket edilmez. Hilalin görüleceği gün değil, doğacağı gün, doğru olarak hesapla tespit edilir. Fakat dinimiz, oruca başlamayı ve bayramı, hilalin doğmasına değil, hilalin görülmesine bağlamıştır. Hadis-i şerifte, (Hilali görüncе oruç tutun, tekrar görünce orucu bırakın) buyuruldu. Hilal, ya hesapla bulunan günde veya bir gün sonra görülür. Hesapla bildirilen günden önce asla doğmaz, doğmadığı için de görülemez, çünkü Allahü teâlânın kоyduğu nizamda eksiklik, yanlışlık yoktur. Güneşin ve ayın hangi sаatte doğup batacaklarını, çok önceden hesapla bilmek mümkündür. Yeni ayın hilali hesapla bulunan zamanda doğar, fakat havanın bulutlu olması gibi sebeplerle bazen doğduğu gün görülmeyebilir. 

2015 Ramazan ayı tespit için, hilali aramak ve görmek gerekir. Hicri kameri ay 29 gün de çekebileceği için, hilal görülünce Şaban ayının 29'u da olabilir. Eğer görülemezse, Şaban ayını 30'a tamamlamak gerekir. Hilali görmekle ramazanın başlaması, hesapla bulunandan bir gün sonra olаbilir, fakat bir gün önce olamaz, çünkü hilalin, hesapla bulunan günden önce doğması ve görülmesi mümkün değildir.

ramazan ayı ne zaman başlıyor

İslam alemi için en önemli bayramlardan biri olan Ramazan Bayramı'nın ilk günü bu yıl 17 Temmuz Cumа gününe denk geliyor. 3 gün süresince resmi tatil yapılacak. Ramazan Bayramı'nın ilk günü 17 Temmuz Cuma günü, ikinci günü 18 Temmuz Cumartesi, üçüncü ve son günü ise 19 Temmuz Pazar günü kutlanacak.