AYETULLAH SİSTANİ'NİN BATI ÜLKELERİNDE YAŞAYANLAR İÇİN ÖNEMLİ FETVALARI

Ayetullah Sistani'den batı ülkelerindeki müslümanlara fatvalar: Soru: Mükellefin, herhangi bir ülkeye gitmek için, kanuna muhalefet ederek başkasının pasaportunu alması veya pasaporttaki fotoğrafı değiştirerek istediği ülkeye gitmesi caiz midir? Daha sonra hakikati o ülkenin sorumlu makamlarına diyecektir. Cevap: Bu işe izin vermiyoruz.

Ayetullah Sistani'den batı ülkelerindeki müslümanlara fatvalar:

Soru: Müslüman’ın, onların kabul ettiği kanuni yollarla, maddi ve manevi kolaylık sağlamak ve avantajlar elde etmek için Avrupa’daki resmi dairelere doğru olmayan bilgiler vermesi caiz midir?

Cevap: Caiz değildir ve zikredilen şeyler bu hareketi caiz etmez.

 

Soru: Müslümanın, Avrupa, Amerika ve benzeri ülkelerde kafirlerin malını çalması caiz midir?

 

Cevap: Onların hem özel, hem de umumi mallarını hırsızlamak caiz değildir. Zira bu Müslümanlara, onların ülkesine girme izni veya oturum izni istenirken verilen âmânı (teminatı) çiğnemektir. Hile yapmak ve verilen âmânı çiğnemek herkese haramdır.

 

Soru: Vize alan bir mükellefin İslam-i olmayan ülkenin kanunlarına uyması gerekir mi? Aynı şekilde trafik kuralları ve çalışma kuralları da (alışveriş, işçilik ve benzerleri) bu zorunluluktan mıdır?

 

Cevap: Ülkelerin kanunlarına –zımnen de olsa- uyacağına dair söz vermişse mukaddes Şeriatla çelişmeyen konularda ahdine vefa etmelidir. Trafik kuralları gibi, genellikle uyulmadığı takdirde canı ve malı muhterem kişilere zararla sonuçlanan kanunlara, mutlak surette uymalıdır.

 Soru: Avrupa’daki resmi okullarda hile yapmak, kopya çekmek caiz midir? Ayrıca İslam-i olan veya olmayan özel okullarda caiz olur mu?

Cevap: Hiçbirinde hile yapmak caiz değildir.

 

Soru: Müslüman’ın sigortalı evini kasten yangın çıkararak İslamî olmayan sigorta şirketinden karşılığını alması caiz midir? Kendisine verilen malın sahibi olur mu?

 

Cevap: Malı heder ve telef etmesi, sigorta şirketine sözü edilen hedef için yalan demesi caiz değildir. Adı geçen mal da helal olmaz.

 

Soru: Müslüman olmayan ülkelerde sigorta şirketlerini dolandırmak -eğer bu hareketin İslam dini ve Müslümanları zedelemeyeceğine emin olursak- caiz olur mu?

 

Cevap: Hayır, caiz olmaz.