ERBAİN NEDİR ? HÜSEYİN AŞKINA NEDEN MİLYONLAR YÜRÜR ?

Erbain (kırkıncı gün); hicrî takvime göre Safer ayının 20’isi İmam Hüseyin’in Erbain günüdür. İmam Hüseyin ve yârenlerinin hicretin 61. Yılında Kerbela’da şehit edilişlerinin üzerinden kırk gün geçmesi temsil edilmektedir.  

Erbain (kırkıncı gün); hicrî takvime göre Safer ayının 20’isi İmam Hüseyin’in Erbain günüdür. İmam Hüseyin ve yârenlerinin hicretin 61. Yılında Kerbela’da şehit edilişlerinin üzerinden kırk gün geçmesi temsil edilmektedir.

Kerbela esirlerinin hicretin 61. Yılında Safer ayının 20’sinde Şam’dan Medine’ye dönerken Kerbela’ya uğrayarak İmam Hüseyin’i (a.s) ziyaret ettikleri meşhurdur. Erbain gününde Hz. Peygamber Efendimizin (s.a.a) ünlü sahabelerinden Cabir bin Abdullah Ensari de İmam Hüseyin’in kabrini ziyaret etmiştir. Şialar, Erbain günü matem ve yas tutarak sokaklara dökülmektedirler.

İmam Hasan Askeri’den (a.s) nakledilen bir hadiste Erbain ziyareti Mümin’in nişanelerinden sayılmıştır. Erbain günü kendilerini Kerbela’ya ulaştırmak için kitleler halinde Kerbela yollarında yürüyüşler yapan Şiilerin bu yürüyüşü evrensel Şii yürüyüşlerinden birisidir. Erbain günü yapılan yürüyüş bir nevi yukarıdaki hadise amel etmek olarak sayılmaktadır.

ERBAİN YÜRÜYÜŞÜ NEDİR?

Erbain yürüyüşünden maksat, Irak Şiilerinin ülkenin çeşitli yerlerinden İmam Hüseyin’in (a.s) Erbain münasebeti ile Kerbela’ya akın etmeleridir. İnsan selini andıran bu yürüyüşlere milyonlarca insanın katıldığı tahmin edilmektedir. Erbain günü, Irak dışından başta İran olmak üzere Türkiye, Pakistan, Lübnan… gibi ülkelerden de çok sayıda Şii Müslüman bu yürüyüşlere katılarak Erbain günü Kerbela’da hazır bulunmaktadır.

Erbain Ziyaretine Tavsiye

İmam Hasan Askeri’den (a.s) Mümin’in beş nişanesinin olduğu ve bu beş nişaneden birinin Erbain ziyareti olduğuna dair bir hadis nakledilmiştir. Yine İmam Cafer Sadık’tan (a.s) Erbain günü için bir ziyaret name nakledilmiştir. Şeyh Abbas Kummi, bu ziyaret nameyi “Mefatihu’l Cenan” kitabının üçüncü bölümünde “Meşhur olmayan Aşura Ziyareti”nden sonra “Erbain Ziyareti” adıyla nakletmiştir.

Tarihçe

Gazi Tabatabai’nin yazdığına göre, Erbain’de Şiaların Kerbela’ya doğru hareket etmeleri, Ehlibeyt İmamlarının (a.s) döneminde de yaygındı ve Şialar hatta Emeviler ve Abbasiler döneminde bile bu kitlesel yürüyüşleri gerçekleştirmişlerdir. Gazi Tabatabai, Şiilerin bu kitlesel yürüyüşlerinin tarih boyunca süre geldiğini belirtmiştir. Edebu’t Taf kitabının yazarı (1967) Şiaların Erbain günü Kerbela’da toplandıklarını ve bu topluluğun Mekke’deki Müslümanların topluluğuna benzediğini ve yas tutan insan topluluklarından bahsetmektedir. Toplanan grupların bazılarının Türkçe, bazılarının Arapça bazılarının Farsça ve bazılarının da Urduca mersiyeler okuyarak ağıt yaktıklarını belirtmektedir. Yazar, ‘Erbain günü toplanan insanların sayısının bir milyondan çok olduğunu söylersem, abartmış olmam’ demektedir.

Son Yıllardaki Erbain Yürüyüşleri

Her türlü matem ve yas merasimlerini yasak ilan eden Irak Baas partisinin devrilmesinden ardından ilk olarak 2003 yılında Şiiler Kerbela’ya doğru hareket etmeye başladı. Kerbela yönüne doğru hareket eden bu topluluk ilk olarak iki veya üç milyon civarında bulunmaktaydı. Her geçen yıl bu kalabalıklar artmış ve son yıllarda 10 milyonun üzerinde ziyaretçinin Erbain’de hazır bulundukları kaydedilmiştir. Geçtiğimiz 2013 yılında yayınlanan bazı raporlara göre 15 milyon Şii Müslümanın Erbain günü Kerbela’da olduğu kaydedilmiştir. 2014 yılındaki katılım ise resmi olarak 24 milyon olarak açıklanmıştır.

2015 yılındaki katılımın ise 30 milyondan fazla olacağı tahmin edilmektedir.

 

Erbn (12)