Brüksel'de de Görev Yapan Emekli Büyükelçi Fuat Tanlay Vefat Etti...

Brüksel'de de görev yapan ve İstanbul'da yaşayan, Hariciyemizin renkli simalarından olan Emekli Büyükelçi Fuat Tanlay 2 Haziran 2023 günü vefat etti. Merhumun cenazesi aynı gün Pendik Şeyhli mezarlığında defnedildi. Merhuma Yüce Allah'tan rahmet, Tanlay ailesi başta olmak üzere, Dışişleri Bakanlığımız camiasına da Başsağlığı diliyoruz.

Brüksel’de de görev yapan ve İstanbul’da yaşayan, Hariciyemizin renkli simalarından olan Emekli Büyükelçi Fuat Tanlay 2 Haziran 2023 günü vefat etti. Merhumun cenazesi aynı gün  Pendik Şeyhli mezarlığında defnedildi.

Merhuma Yüce Allah’tan rahmet, Tanlay ailesi başta olmak üzere, Dışişleri Bakanlığımız camiasına da Başsağlığı diliyoruz.

Kısaca Emekli Büyükelçi Fuat Tanlay kimdi?

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı bünyesinde, 1978-2016 Yılları arasında görev yapan 2006-2010 yılları arasında Brüksel’de Kraliyet nezdinde Büyükelçi olarak görev yapan aslen Aydın İl’i nüfusuna kayıtlı olup, İstanbul’da yaşayan emekli Büyükelçi Fuat Tanlay’ın(1951) vefatı büyük üzüntü yarattı.
Vefat ile ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı mensupları bir vefat ilanı yayımlayarak, ” 2 Haziran 2023 tarihinde emekli Büyükelçi Fuat Tanlay’ı kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Merhum Büyükelçimizin cenazesi 2 Haziran 2023 Cuma günü İstanbul Pendik Şeyhli mezarlığında defnedilmiştir.
Merhuma Allah’tan rahmet,kederli ailesine başsağlığı dileriz” şeklinde üzüntülerini paylaştılar.

Brüksel’ Büyükelçiliğinde görev yaptığı yıllarda merhum büyükelçi tanlay hakkında yazdığım makaleyi sizlerle paylaşıyorum.

FARKLI BİR BÜYÜKELÇİ: FUAT TANLAY / CELIL GÜNDOĞDU

23 May 2008  GÜNCEL YAZILAR VE MAKALELER 0

Size bu gün hariciyemizden olan Avrupa'nın ve Belçika'nın başkenti Brüksel'de görev yapan farklı bir devlet temsilcimizin portresini çizeceğim.

Şu ana kadar karşılaştığımız büyükelçilerden farklı olan bu büyükelçimiz ile ilgili düşüncelerimi sizlerle paylaşacağım. Göreve geldiği ilk günü hatırlıyorum. Hava alanından görev yerine gitmeden Turkse Rangers tesislerinde bir turnuvaya ayağının tozuyla katılmıştı.

Sivil toplum temsilcileri ve halkla burada tanışan Sayın Tanlay turnuva startını vermişti. T.C. Brüksel Büyükelçisi Fuat Tanlay'ı o gün ilk gördüğümüz güleryüzlü ve samimi davranışları bu günde aynen devam ediyor. Yaklaşık 3 yıl geçmesine rağmen Büyükelçi Tanlay o güne kadar alışık olmadığımız halkın içinden birisi olarak kendini gösterdi ve halende aynı samimiyetle çalışmalarını sürdürüyor.

İlerleyen zamanda alışageldiğimiz resmi devlet adamlığının ötesinde devletin sıcak ve güleryüzünü halka hissettiren birisi olarak onu gördük ve tanıdık. Gazetecilik görevimiz gereği uzun zamandan beri tüm kültürel, sosyal ve sportif etkinliklerde onu takip etmekteyiz. Davet edilen her yere hemen hemen katılan Büyükelçi Tanlay, bazen de aynı gün bir kaç etkinliğe yetişmeye çalışmakta.

Ancak zaman darlığı bazı etkinliklerde bulunmasına engel olmakta. Bu tür olumsuz etkenler karşısında da üzüntüsünü dile getirmekte. Kendi ifadesiyle 'davet edilen her yere icabet etmek gerekir. Devlet vatandaşının olduğu her yerde vardır. Bunu onlara hissettirmeliyiz, bu anlayışla çalışmaktayız" demekte.

Ancak, bazı görüşmeler ve önceden verilen randevular gereği bazı etkinliklere katılamadığı durumlarda kendisini temsil eden Başkonsolos ve Muavin Konsoloslar bulunmakta. Sorumluluk alanları içerisinde gece gündüz çalışan Büyükelçi Tanlay'ın en önemli yanı ciddi bir devlet adamlığı yanında mütevazi kişiliği. Bir taraftan asli vazifesi olan Devlet Temsilcisi sıfatıyla resmi görüşmelere katılırken, öte yandan da Belçika'da yaşayan vatandaşlarıyla içli dışlı olarak, onların sorunlarını yakından takip etmekte.

Büyükelçi Tanlay vatandaşlarına 'kendi kültürel değerlerini koruyarak, yaşadıkları ülkede yaşamın her alanına katılmalarını, özellikle iyi bir eğitim alarak, hem kendi hem de bulundukları ülkelere yararlı insanlar olmalarını' her fırsatta telkin etmekte. Entegrasyonun önemini her fırsatta dile getiren Sayın Tanlay, gerçekten halkı tarafından sevilmekte ve takdir edilmekte. Vatandaşların mutlu ve acılı günlerinde onlarla mutlulukları ve acıları paylaşmakta. Tüm kesimlerle iyi bir diyalog oluşturan Tanlay, 'tüm vatandaşların birlik içerisinde olmalarını' her fırsatta vurgulamakta. Belçika'lı yöneticilerle vatandaşların etkinliklerinde birlikte olan Tanlay, 'Belçika'nın eğitim yönünden çok ileri bir düzeyde olduğunu gençlerin muhakkak yüksek eğitim almaları gerektiğini dile getirerek, bu konuda ailelerin çocuklarına yardımcı olmalarını' vurgulamakta.

Hani meşhur bir deyim vardır. 'Her başarılı erkeğin arkasında başarılı bir kadın vardır' bu sözden yola çıkarak Sayın Sefire Yelda Tanlay'dan da söz edemeden geçemeyeceğim. Gerçekten oda vefakar ve mücadeleci birisi. Sayın Fuat Tanlay'a her fırsatta refakat eden bayan Tanlay'da güleryüzü ve sıcakkanlılığı ile özellikle Türk bayanlarının kalbinde yer etmiş. Halkın arasında olduğumuz için bu sıcak ifadeleri duyuyoruz.

Sayın Büyükelçi Tanlay'ın enerjik performansı karşısında bayan Tanlay yetişmeye çalışıyor. Hemen hemen her etkinlikte birlikteler. Özellikle konutlarında verilen resepsiyonda Tanlay'ların sıcak davranışları güler yüzleri katılımcılarda pozitif enerjiler oluşturmakta.

Tabiki bu enerjik ve yoğun faaliyetlerde büyük sabır örneği sergileyen makam şöförü Sayın Ümit beyin hakkını da teslim etmeli. Devletini halkıyla barışık kılan, devlet ve halk arasındaki sıcaklığı hissettiren devlet adamlarımız her zaman halkının gönlünde taht kurmuşlardır.

Sayın Tanlay'larda geldikleri günden bu güne kadar hep çalıştılar, görevlerini en iyi bir şekilde ifa etmekteler. Bizler onları yakından takip edenler olarak bunu her zaman görmekteyiz. Halkımızın kendileri hakkındaki olumlu düşüncelerine tercüman olma adına bu satırları sizlerle paylaşmak istedim.

Sayın Büyükelçim ciddi devlet adamlığınız yanında, devletin sıcak ve güleryüzünü vatandaşlarımıza hissettirdiğiniz için sizlere teşekkür ediyor, başarılarınızın devamını diliyorum. Saygılarımla