'10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ' KUTLU OLSUN

Gazeteciler, patronların boykot kararı karşısında ise Sendika'nın öncülüğünde, 11-12-13 Ocak 1961 tarihlerinde “BASIN” adıyla kendi gazetelerini yayımladı. O tarihten sonra 10 Ocak, "Çalışan Gazeteciler Bayramı" olarak kutlandı.

1961 yılında gazetecilerin çalışma haklarında önemli iyileştirmeler getiren 212 Sayılı Yasa'nın yürürlüğe girmesi üzerine, 9 gazete sahibi, yasayı protesto etmek için 3 gün boyunca gazeteleri yayımlamama kararı aldı.

Bu gelişme karşısında, gazeteciler 10 Ocak 1961 günü haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak amacıyla Sendika binası önünde toplanarak Vilayet'e kadar yürüdü.  Gazeteciler, patronların boykot kararı karşısında ise Sendika'nın öncülüğünde, 11-12-13 Ocak 1961 tarihlerinde “BASIN” adıyla kendi gazetelerini yayımladı. O tarihten sonra 10 Ocak, "Çalışan Gazeteciler Bayramı" olarak kutlandı.      

 1971 yılındaki 12 Mart müdahalesinden sonra çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak, "bayram" olmaktan çıkarıldı ve  "Çalışan Gazeteciler Günü" olarak anılmaya başladı.

10 Ocak "Çalışan Gazeteciler Günü" gazete, televizyon, radyo ve  dergilerin bağımsız ve özgür  haber yapmasına   dikkat çekmeyi   amaçlamakta. Basın olmasaydı ülkemizde ve dünyanın herhangi bir köşesinde   neler oluyor, kim ne yapıyor, nasıl haberimiz olurdu?
 

Birer basın mensubu gazeteciler, Cumhuriyet'in ve demokrasinin vazgeçilmez unsuru ve temel taşlarından olup kamu görevi yapmaktadır. Gazetecilik, zor şartlarda yapılan, fedakârlık isteyen, Günümüzün en dinamik ve  önemli mesleğidir.

Gazeteci; kamuoyunu aydınlatmak için günün her saatinde, zor şartlarda, sorumluluk duygusu ve etik kurallar içinde toplumu bilgilendirmek için haber peşinde koşar. Gazeteci bu ve benzeri birçok önemli işleri yaparken; zamanından, ailesinden fedakârlıkta bulunur.

Gazeteci haberini yaparken bir taraftan da halkın talep ve beklentilerini tarafsız bir biçimde yansıtarak önemli bir kamu görevini yerine getirir. Gazeteci halk adına görür, düşünür, gözlemler, onun- bunun adamı değil halkın adamı olma  düşüncesi ile haber ve bilgileri   kamuoyuna yansıtır.  Gazeteci, mesleğinin gereğini yerine getirmek için görev sırasında yeri gelince tereddütsüz canını ortaya koyar.

Belçika Aydın Haber olarak hakkıyla görevini yapan tüm gazeteci meslekdaşlarımızın '10 Ocak Gazeteciler Günü'nü tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyoruz.