BELÇİKA KRAL’I PHILIPPE’NİN ’21 TEMMUZ ULUSAL BAYRAM' KONUŞMASI

Belçika Kral'ın Philippe'nin '21 Temmuz Ulusal Bayram' nedniyle yaptığı konuşmasını sizlerle paylaşıyoruz.

Belçika Kral'ın Philippe'nin '21 Temmuz Ulusal Bayram'  nedniyle yaptığı konuşmasını sizlerle paylaşıyoruz.

20 Temmuz 2024

Bayanlar ve Baylar,

9 Haziran'da ülkemizde önemli seçimler yapıldı. Seçiminizi yaptınız ve çeşitli parlamento meclislerimizde temsil edildiniz.

Demokrasi birçok ülkede baskı altında olsa da burada gücünü koruyor.

Siyasi liderlerle yaptığım görüşmelerde ne kırgınlık ne de zafer duygusu algıladım. Ama tam tersine yapıcı ve değerli bir Ruh.

Seçim sonuçları siyasi partiler arasında ve bölgeler arasında olası yakınlaşmaları gösteriyor. Bu, değerlendirmemiz gereken ve ülke için yeni ve tutarlı bir proje geliştirmemize olanak sağlayacak bir fırsattır.

Bugün birlikte daha iyi çalışma fırsatına sahibiz: federal devlet, bölgeler ve topluluklar, her birinin güçlü yönlerine göre.

Ülkemizin dünyadaki konumunu sağlamlaştıracak bir ekonomi için çalışalım. Üretim araçlarımızı koruyarak. Rekabet gücümüzü güçlendirerek. En gelişen mükemmeliyet merkezleri. Yeniden sanayileşme lehine yeni Avrupa bağlamından yararlanalım. Ayrıca kamu ve özel sektör arasındaki sinerjiyi teşvik ettiğimizden de emin olalım: eğitim, araştırma ve iş piyasası gibi çeşitli alanlarda etkileşimleri önemlidir.

Bayanlar ve Baylar,

Belçika son yıllarda çok sayıda kriz yaşadı. Genel olarak iyi yönetildiler. Bu kaçınılmaz olarak bugün tartışılmaz bir bütçe acil durumunu körükleyen önemli bir maliyetle sonuçlandı.

Toplumumuzun bütünlüğü ve ülkemizin itibarı açısından vazgeçilmez olan kamu hizmetlerimizin kalitesinin artırılması için gerekli reformların yapılmasını sağlayalım.

İnsanların kalplerine de hitap eden, karşılıklı yardım ve sivil katılımı teşvik eden birleştirici bir projeye ihtiyacımız var. Görüştüğüm siyasi liderler de bunun farkında.

Bayanlar ve Baylar,

Belçika'nın Avrupa Birliği Dönem Başkanlığını yeni tamamladık. Hak ettiği övgüyü aldı. Belçika'nın eylemi, Üye Devletler arasında ortak çizgiler bulmayı ve bazen çok karşıt olan vizyonları uzlaştırmayı mümkün kıldı. Başka bir deyişle: Avrupa işbirliğini ilerlettik. Bu da tüm yetkililerimizin ve yönetimlerimizin kararlılığı sayesinde oldu.

Belçika'da olduğu gibi Avrupa'da da yeni bir yasama organı başlıyor. Burada da Avrupa Birliği'nin birleştirici projesinin yeniden başlatılması söz konusu. Bazen soyut görünse de aslında 450 milyon sakininin hayatına doğrudan etki ediyor. Avrupa Birliği bize dış dünyaya daha az bağımlı olmamızı sağlıyor. Uluslarımızın iklim değişikliğiyle mücadele veya biyolojik çeşitliliğin kaybı gibi birçok konuda somut ilerleme kaydetmesine olanak tanıyor. Ve Avrupa ile birlikte uluslararası sahnede de ağırlığımızı ortaya koyabiliriz. Özellikle de dünyada barış için ve her türlü şiddete karşı çalışmak söz konusu olduğunda.

Bayanlar ve Baylar,

Önümüzdeki beş yıl Avrupa'nın ve ülkemizin geleceği açısından belirleyici olacak. Güvenliğimizi, refahımızı ve demokratik toplumumuzun inşa edildiği değerleri güçlendirmek için önümüzde birçok fırsat var. Bu fırsatı iki elle değerlendirelim.

Kraliçe ve ben size harika bir Ulusal Gün diliyoruz.