Alevilerden Cami Saldırısına Kınama

Türkiyeli Aleviler olarak bu olayın faillerinin ortaya çıkarılacağı günü bekliyoruz.

Türkiyeli Aleviler olarak bu olayın faillerinin ortaya çıkarılacağı günü bekliyoruz.

BASINA VE KAMUOYUNA   

Yaşadığımız coğrafya deyim yerindeyse, kan gölü. Sınır komşumuz olan Suriye ve Irak’ta insanlık maalesef ayaklar altında. Binlerce ölü, yaralı ve bir o kadar da yersiz,yurtsuz durumda. Adı ne olursa olsun, savaş cinayet demektir, vahşet demektir. Aklı başında olan ve insani düşünen hiç kimse bu tür olayları onaylamaz. Bu vahşet ve cinayetleri onaylayanların insanlığına şüphe ile bakarız..

Oysa bu vahşet ve cinayetleri ülkemize taşımak isteyen, bu memleketin kardeşliğine, beraberliğine ve mutluluğuna gölge düşürmek isteyen güruhların son zamanlarda çabalarının yoğunlaştığını bilmeyenimiz yoktur. Hatta daha ileriye giderek kendisi gibi düşünmeyenlerin ibadethanelerine açıkça ve küstahça saldırılarına tanık oluyoruz. Son, İstanbul Esenyurt’taki Şiilerin camiisini yaktıktan bir gün sonra gelip tehdit etmeleri bütün akl-ı selim insanları düşündürmelidir. Bu ateşin hepimizi yakacağını, büyük insanlık dramlarının yaşanacağını unutmamacasına düşünmeliyiz…

Camii yakma olayı, öyle basit bir olay olarak algılanmamalıdır. Bu olay ötekileştirdiğimiz, siyaseten “şiilerden de aşağıdır” söylemlerinin dışa vurumudur.    Geçmiş ve yaşadığımız tarihte gördüğümüz zulüm, vahşet ve toplu katliamların olacağının işaretidir. Cami yakma olayı, bazı anlayış ve zihniyetlerin cem evlerine yaklaşımının daha da zalimce olacağının işaretidir. Bu olay kendilerinden olmayanların yanacağı, toplu katliamlara uğrayacağının işaretidir. Bu böyle görülmelidir…

Gezi olayları sırasında ayakkabı ile camiye giren göstericiler için, dünyayı ayağa kaldırırcasına kutsallığına vurgu yapan siz sayın yöneticilerimiz; aynı hassasiyetlerinizi görmek bizim de hakkımız değil midir?

Olanlardan ve olacaklardan dünyada ve ahirette sizin hiç günah ve sorumluluğunuz olmayacak mı? Bu olaydan sonra Caferiler, Aleviler ve tüm Şiilerin can güvenliğinden sorumlu olacaklar siz değilseniz, kim olacaktır?

Ülke bütünlüğüne, birlik ve beraberliğine, kardeşliğine yönelik bu olayı; basit bir olaymış gibi unutturulmaya mı çalışılacak? Ya da bu olayı gerçekleştirenlerin bulunup hesaba çekileceği günü mü bekleyelim?

Kısaca süreç çok şeylere gebe. Gerek siyaseten, gerekse uygulamalarda ayrımcı ve nefretçi söylemlerin tavan yaptığı sürecin kıskacındayız. İzlenilen siyasetin dayandığı ve kullandığı argümanların toplamında camii yakma olayı ile başlayan süreç, daha büyük vahşetlere tanık olacağımızın ilk adımıdır.İşte, bu  zihniyetin sahiplerinin  bu söylemlerden beslendiği ve cesaret aldığının kanıtıdır.

Türkiyeli Aleviler olarak bu olayın faillerinin ortaya çıkarılacağı inancıyla, adalete olan güvenimizin karşılığını bulacağı günü bekliyoruz. Bu inanç ve kararlılıkla Caferi kardeşlerimizin mabetlerine yönelik karanlık ve bir o kadar da vahim olan bu olayı nefret ve şiddetle kınıyoruz.

TÜRKİYE ALEVİ İNİSİYATİFİ