´´Iğdır´ın düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yılını tüm içtenliğimizle kutlarız´´.

14 Kasım 1920, ülkemiz genelinde gerçekleşen şanlı milli mücadelenin Iğdır’da sonuç verdiği ve Iğdır’ımızın düşman işgalinden kurtarıldığı gündür.

14 Kasım 1920, ülkemiz genelinde gerçekleşen şanlı milli mücadelenin Iğdır’da sonuç verdiği ve Iğdır’ımızın düşman işgalinden kurtarıldığı gündür.

Iğdır halkı, emperyalist güçlere karşı verdiği mücadelede birlik ve beraberlik ruhunu her zaman ön planda tutmuş, kısıtlı imkanlar içerisinde omuz omuza vererek düşmanla savaşmış ve karşı konulmaz cesaretiyle kentimizi düşman işgalinden kurtarmıştır. Iğdır halkının çabası, Türk halkının Kurtuluş Savaşı’ndaki mücadelesinin önemli bir ayağı olmuştur.

Bundan 95. yıl önce, ülkemizin en doğu noktası ve üç ülkeye sınırı olan Iğdır’da Türk bayrağı göndere çekilmiş ve bir daha da inmemiştir. Aradan geçen yıllar boyunca Iğdırlılar, çeşitli iç ya da dış provokasyonlara maruz kalsa dahi sağduyuyu elden bırakmamış, yiğitliğinden ödün vermemiş ve bayrağımızı en doğuda dalgalandıran illerimizden birisi olmuştur.

Iğdır üzerinde oynanan oyunların bugün de hız kazanarak devam ettiği görülmektedir. Bu oyuna alet olanlar, gaflet, delalet ve hatta hıyanet içerisinde olanlar bilmelidirler ki, Iğdır’da 95 yıl önce ortaya konan bağımsızlık iradesi ve gelenek Iğdır’ımızda sağlanmış olan birlik ve beraberlik ruhuyla binlerce yıl daha devam edecektir…

95 yıldır ülkemizin güneşi ilk selamlayan kenti Iğdır’ın ve Türk halkının çaresiz günlerinde, ülkemize bir güneş gibi doğan, bağımsızlığımızın mimarı Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ü, 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir’i, vatanı uğruna Iğdır’da ilk şehit düşen askerlerden Mehmet Çavuş’u ve onun silah arkadaşları olan isimsiz kahramanlarımızı saygı ve minnetle anar, bu vesileyle Iğdır’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yılını tüm içtenliğimizle kutlarız.

Ayhan Demirci Azerbaycan-Belcika Dostluk Cemiyeti