AZERBAYCANLI VE BELÇİKALI RESSAMLAR ‘20 OCAK 1990 BAKÜ KATLİAMI’NI TUVALLERİNE YANSITTILAR

Rus Ordusu Bağımsızlık isteyen Azerbaycan halkına karşı ’20 Ocak 1990 yılındaki  Bakü'deki katliamı, Azerbaycan ve Belçikalı Ressamlar tuvallerine yansıttılar

Rus Ordusu Bağımsızlık isteyen Azerbaycan halkına karşı ’20 Ocak 1990 yılındaki  Bakü'deki katliamı, Azerbaycan ve Belçikalı Ressamlar tuvallerine yansıttılar

Ressamların o günkü Azerbaycan Şehitleri ve Rus mezalimini ifade eden tabloları, ’20 Ocak 1990 Bakü katliamı’nın 26. Yıl dönümünde Avrupa’nın ve Belçika’nın Başkenti Brüksel’de bulunan ‘Husa Hotel salonunda’ sergilendi.

Belçika Azerbaycan Dostluk Cemiyeti Başkanı Ayhan Demirci ve Azerbaycanlı Ressam Ali Seyran İmanzade’nin katkıları ve organizasyonu ile gerçekleştirilen anma sergisine ilgi hayli büyüktü.

Belçikalı Ressamlardan Maaike Beuten, Kito Sino, Stefan Bloc, Boris Mestechinsry, ressamlarda yaptıkları tablolarla sergiye destek verdiler. Sergide Belçikalı Sanatçılar Daniel Bartos ve Giulio Cilona ise, mini matem konseri verdiler.

Belçika Azerbaycan Dostluk Cemiyeti Başkanı Ayhan Demirci ve Ressam Ali Seyran İmanzade’nin öncülük ettiği Sergiye, Belçika ve Lüksemburg Azerbaycan Cumhuriyeti Büyükelçisi Fuat İskenderov, Azerbaycan Cumhuriyeti NATO nedinde Daimi Temsilci Hazar İbrahim, Azerbaycan Müşaviri Zaur Ahmedova Büyükelçilik çalışanları, Dayak Derneği Başkanı Asaf Bagırov, Beringen Müzik Kulübü Başkanı İsmail Erdoğdu, Narsanat Platformu Başkanı Adnan Kotaoğlu, Belçika Rumeli Türkleri Derneği Başkanı Turan Türe, Turkuaz Dernek Başkanı Öznur Özçelik, Gent Türk Ocağı Onursal Başkanı Tuncer Sarı, Bakü şehit kızı Leyla Azeri, Aybeniz Gamidova, İşadamları Oruç Er, Habip Yıldırım Azerbaycanlı ve Türk vatandaşlar katıldı.

Şehitlere saygı duruşu ardından start alan programda, Başkan Ayhan Demirci bir selamlama konuşması yaptı. Demirci konuşmasında, “Bu gün tarihin en acımasız olaylarından birisi olan ve Azerbaycan halkının Bağımsızlık isteğinin tanklarla bastırılması nedeniyle ’20 Ocak 1990’da Rus Ordusunun tank paletlerine karşı verilen onurlu mücadelenin yıldönümünü anmaktayız. Katliamda yaşamını yitiren tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz.

Azerbaycanlı Ressam Ali Seyran İmanzade ve Belçikalı Ressamlar katliamın acı hatıralarını çizgileriyle tuvallere ve resimlere yansıtarak o günün acılarını bu günlere aktarmaktalar. Rus mezalimini düşünceleriyle ifade eden Belçikalı ressamların eserlerini burada sergilemekteyiz. Bu acı günümüzü bizlerle paylaşan Sayın Büyükelçilerimiz ve tüm davetlilerimize teşekkür ediyoruz” dedi.

Daha sonra, Belçika ve Lüksemburg Azerbaycan Cumhuriyeti Büyükelçisi Fuat İskenderov, Azerbaycan Cumhuriyeti NATO Nedinde Daimi Temsilci Hazar İbrahim ve Gent Türk Ocağı Onursal Başkanı Tuncer Sarı birer konuşma yaptılar. Yapılan konuşmalarda günün anlam ve önemine vurgu yapılarak şehitler bir kez daha rahmetle anıldı.

Konuşmalar sonrası davetlilere Şehitler için hazırlanan ihsan ikramıyla program son buldu.

Belçika AydIn Haber (Celil Gündoğdu)

20 Yanvar Katliamı ve Hocalı Soykırımı !

Kadim Coğrafyanın Genç Ülkesi Azerbaycan`da Yakın Tarihten İnsanlık Adına Kara Sayfalar : 20 Yanvar Katliamı ve Hocalı Soykırımı 1991’de bağımsızlığını ilan etmiş genç bir cumhuriyet olan Azerbaycan, tarih boyunca hareketliliğini koruyan Kafkasya topraklarının kadim mirasçılarından. Ülkenin bilinen tarihinin başladığı M.Ö. 600 yılından bugüne savaşlara, iktidar mücadelelerine sahne olmuş bir ülke. İslamiyet’le Hz. Ömer döneminde tanışan, Emeviler tarafından fetihlerde üs olarak kullanılan bugünün Azerbaycan toprakları Moğol istilasına; Bizanslılar ile Sasanilerin, Akkoyunlular ile Karakoyunluların, Osmanlılar ile Safevilerin savaşlarına; 17. yüzyılda ise Osmanlı Devleti, İran ve Rusya arasındaki nüfuz mücadelesine sahne olmuştur. Rusya’nın 18. yüzyılda başlayan ve 19. yüzyılda hız kazanan sömürgecilik faaliyetlerinden nasibini alan ülke, 1917’deki Bolşevik devriminden sonra Bolşeviklerin selfdeterminasyon hakkını desteklemesi sonucunda Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti adıyla tarih sahnesinde yerini almıştır. Ancak Azerbaycan, Bolşeviklerin verdikleri sözü unutarak 1920’de ülkeyi işgaliyle SSCB’nin bir parçası haline gelmiştir.

Uzun süren komünizm döneminin ardından 1991’de bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan’ı ilk tanıyan ülke Türkiye oldu. Fakat bağımsızlığa kavuşmanın coşkusunu yaşayan genç cumhuriyet, pek çok sorunla karşı karşıya kalmasına rağmen bu sorunları Umummilli Lider Haydar Aliyev`in dehasıyla yenerek bugün dünyanın en hızlı gelişen ülkeleri sıralamasında en üstlere oynamaktadır.

Zengin petrol ve doğalgaz yataklarına sahip olan Azerbaycan  dünyanın cazibe merkezlerinden birisi olmuş durumdadır. Yine Azerbaycan zengin tarihi, kültürü, edebiyatı ile de göz doldurmaktadır.

Yine Azerbaycan bu mücadelelerinde son asrın en büyük insanlık dramlarına maruz kalmış, yaralı bir ükedir. Bu insanlık dramlarından biri 26. yılına girdiğimiz “20 Yanvar Katliamı”, diğeri  20.yılına girdiğimiz  “Hocalı Soykırımı“ dır.

İstedik ki, Azerbaycan Türküne karşı işlenmiş bu insanlık dramlarını bir kez daha hatırlayalım ve insanlığa hatırlatalım. Buradan AYDIN HABER olarak şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle yad eder, kederli ailelerine ve tüm milletimize baş sağlığı dileriz.