DIŞ TÜRKLER Mİ? DIŞ-LANAN TÜRKLER Mİ? / LEYLA TEKER

Hürriyet gazetesininTürkiye’de internette yayınlanan 23 Aralık günlü Hürriyet Gündem yazısında özetle şu habe

 
Hürriyet gazetesininTürkiye’de internette yayınlanan 23 Aralık günlü Hürriyet Gündem yazısında özetle şu haber çıktı:
 
“Dış Türkler  Başkanlığı kuruluyor
 
Bakanlar Kurulu, dün yaptığı toplantıda ‘Dış Türkler Başkanlığı’ kurulması kararı aldı.”
 
Rahmetli Bülent Ecevit’in partisi de kendi iktidarı zamanında dış Türkler için bir “Bakanlık” kurulmasını önermişti.
 
İktidara gelen her parti, dış Türkler için yeni bir şeyler yapacağını ilan eder, fakat sonunda hiç bir şey olmaz. Ben Belçika’ya geleli 30 yıl oldu. Duyduğumuz hep aynı”terane”(terane’nin sözlükteki karşılığı:”yinelene yinelene usanç verici hal alan bir durum”. Oysaki, durumu şöyle özetleyebiliriz:
 
Siyasal ve ekonomik nedenlerden ötürü meydana gelen göçler sonucu Avrupa’da bugün 5 milyondan fazla Türk bulunuyor. Bunların sorunları ile oldum olası diplomatik temsilciler ve dernekler ilgilenmektedir. Bu sorunların ortadan kaldırılması için iktidara gelen hiç bir partinin en ufak bir yararı olmamıştır. Örnek mi istiyorsunuz,buyurun: Avrupa’ya gelen yabancılar için vize zorunluğu hemen her ülke için kaldırıldı, Türkiye dışında. Üstelik Avrupa Adalet Divanı’nın, vizenin kaldırılması yolunda bir kararın kısa süre önce çıkmış olmasına rağmen. Türkiye’de iktidardaki parti bu konuda ne yaptı? Avjrupa’daki Türkler için vizenin kaldırılması için çaba göstereceğine, Türkiye ile Suriye, Irak, v.b. arasındaki vize zorunluluğunu ortadan kaldırdı. Avrupa Birliği’nin vizeyi kaldıracağı vardıysa, artık hiç kaldırmaz; vize kalkacak olursa Suriye, Irak, v.b. ülkelerden vizesiz olarak Türkiye’ye girecekler, oradan da Avrupa’nın yolunu tutacaklar.
 
Almanya’da Alman vatandaşı olan yüz binlerce Türk, Türk kimliğinden vazgeçmek zorunda kalıyor, çünki Almanlar, yasa boşluğundan yararlanarak Türkleri buna zorluyorlar. Şimdiye kadar Türkiye’deki iktidar partisi  bu vatandaşlarımızın, Türk vatandaşlıklarını yitirmemeleri için kılını kıpırdattı mı! Belki de böylesi daha işlerine geliyor.
 
Dış-lanan Türklerin sorunlarını bilmeyen yok. Üstelik Avrupa’daki 5 milyondan fazla Türk, Türkiye Cumhuriyeti için ne büyük bir” lobi”(siyasetçileri etkilemek için kurulan guruplar) demektir! Gelmiş geçmiş partiler ne dış-lanan Türklerin sorunlarını çözmeyi başarabilmişlerdir, ne de 5 milyonluk “lobi”den yararlanabilmişlerdir. Yok, “Dış Türkler Bakanlığı” imiş, yok “Dış Türkler Başkanlığı” imiş,  Gölge etmeyin, başka ihsan istemez.