GADİR-İ HUM BAYRAMI ETKİNLİKLERLE KUTLANIYOR

İslam Peygamberi Hz. Muhammed (sav)'in, İmam Ali'yi kendisinden sonra, vasi tayin ettiği gün olan n 'Gadir-i Hum' bayramı tüm dünya'da çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Bu gün dolayısıyla Halkalı Zeynebiye Cemaatide bir kutlama gerçekleştirecektir.

İslam Peygamberi Hz. Muhammed (sav)'in, İmam Ali'yi kendisinden sonra, vasi tayin ettiği gün olan  'Gadir-i Hum' bayramı tüm dünya'da çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Bu gün dolayısıyla Halkalı Zeynebiye Cemaatide bir kutlama gerçekleştirecektir.

GADÎR-İ HUM BAYRAMINDA NELER YAPMALI/ H. Şeyh Hamit Turan

 
18 Zilhicce Gadîr-i Hum Bayramıdır, îd-i Ekber (en büyük bayramdır. Al-i Muhammed aleyhimisselam’ın bayramıdır; bayramların en azametlisidir. Allah’ın peygamberlik verdiği her peygamber mutlaka bu günü bayram etmiş ve bu günün hürmetini bilmiştir.
Bu günün adı gökte “Ahd-i Ma’hud” (alınmış söz”, yerde ise “Mîsâk-i Ma’huz” (alınmış misak) ve “Cem-i Meşhûd” (tanıklık cemi)dir. 
Rivayete göre İmam Cafer Sâdık(aleyhisselam)dan Müslümanların, Cuma, Fıtır(Ramazan) ve Kurban bayramlardan başka bir bayramları varmıdır? Diye sorulduğunda İmam buyurdu: Evet, bir bayramvardır ki hürmeti bütün bayramların hürmetinden daha büyüktür. Ravi hangi bayramdır? Diye sorunca İmam buyurdular: O gün, Hazreti Resulullah(sallallahu aleyhi ve âlihi)kendi halifeliğine atadı ve “Ben kimin Mevla’sı isem Ali de onun Mevlası’dır”buyurdu. İşte o gün Zilhicce ayının on sekizinci günüdür.
Râvi: Peki bu günde ne yapılmalı:
İmam: Oruç tutmalısınız, ibadet etmeli ve Muhammed ve âl-i Muhammed’e çokça salavat göndermelisiniz. Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve âlihi) Emîrüllmüminîn Ali (aleyhisselam)a bu günü bayram etmesini vasiyet etti. 
Ahmed b. Ebî Nasr Bizentî’nin İmam Rıza(aleyhisselam)dan naklettiği hadiste şöyle gelmiştir: Ey Nasr oğlu nerde olursan ol, Gadîr bayramı günü Hazreti Emîrül-muminîn mutahhar kabrinin yanında olmaya çalış. Gerçekten bu günde Allah her mümin erkeğin ve mümine kadının altmış yıllık günahını bağışlar; Ramazan ayında, kadir gecesinde ve Fıtır(Ramazan bayramı)gecesi azat ettiğinin iki katı kadar kulunu cehennem ateşinden azat eder. Bu gün mümin kardeşlere verilen bir dirhem, diğer zamanlarda verilen bin dirhem değerindedir. Bu gün mümin kardeş ve bacılarına iyilik et ve mümin kardeş ve bacılarını sevindir. Allah’a yemin ederim ki eğer insanlar bu günün üstünlüğünü gerektiği gibi bilselerdi, melekler her gün onlarla tokalaşırlardı.
Kısacası, bu şerefli günü önemle anmak gereklidir ve bu günde yapılacak ameller şunlardır:
1- Bu günü oruç tutmak ki sevabı altmış yıllık günahın kefaretidir. Bir hadiste, bu günün orucu dünyanın yaşına bedel ve yüz hacca, yüz umre sevabına eşittir. 
2- Gusül etmek.
3- Hazreti Emîrülmuminîn Ali( aleyhisselam)’nin kabr-i şerifini ziyaret etmektir. İnsan nerede olursa olsun o İmam’ın kabr-i mutahharına ulaşmaya çalışması uygundur. Bu günde o İmam’ı ziyaret etmek için üç özelziyaretname rivayet olunmuştur. Bunlardan birisi meşhur “Emînullah” ziyaretidir. Bu, “Ziyaret-i Camiaédan alınmış olup hem yakından hem uzaktan okunur.
4- Öğleden yarım saat kala, iki rekat namaz kılmak. Namazın kılınışı şöyledir: Her rikatta Hamd’ı okuduktan sonra on kere İhlas(Qul huvellah)on kere ayetel-Kürsi, on kere “İnna enzelnahu” okumak suretiyle her iki rekâtı da aaynı şekilde kılmaktır. Bu namazı kılmak yüz hacc, yüz umre ziyareti sevabı mesabesinde olup dünya ve ahiret dileklerinin yerine gelmesine ve afiyete vesile olur.
5- Nudbe duası okumak.
6- Mumin kardeşler birbirleriyle karşılaştıklarında “Elhamdulillahillezî cealenâ mine’l-mutemessikîne bi vilâyeti Emîri’l-muminîn”(bizi Emîrülmuminin Alinin vilayetine sarılanlardan kılan Allah’a hamd olsun) diye kutlamada bulunmalı. 
7- Ahiret kardeşliği kurmak (Sîga kardeşi)

Gadir-i Hum Bayramının amelleri ile ilgili bazı namaz ve dualar için “Mefatîhu’l-Cinan” adlı dua kitabına başvurunuz.

 

Gadîr-i Hum Bayramınız Mübarek olsun.