TEKEL GREVİ’NİN ARKASINDA SAKLANAN GERÇEKLER/LEYLA TEKER

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne ait olan TEKEL ortaklığının tütünle ilgili bölümleri bir süre önce

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne ait olan TEKEL ortaklığının tütünle ilgili bölümleri bir süre önce özelleştirilerek  uluslararası tütün tekeli BAT’a satılmıştı. BAT, (British American Tobacco Company –İngiliz-Amerikan Tütün Ortaklığı)'nın kısaltılmışıdır.


Türkiye’de sigara vergileri artınca, sigara içenlerin de sayısı azalmaya başladı. Bundan  zarar görenlerin başında da BAT geliyordu. Bunun üzerine BAT, hükümete başvurarak sigara vergilerinin artışının sigara kaçakçılığına yol açacağına işaret ederek bu kaçakçılığın önlenmesi için işbirliği öneriyordu.


BAT’ın bu önerisi, işin içyüzünü bilmeyenler için bir şey ifade etmiyordu. Ne var ki, uluslararası tütün piyasasını yakından tanıyanlar bu öneriyi okuyunca saçlarını başlarını yolmaya başladılar. Nasıl yolmasınlar ki! Dünya Sağlık Örgütü ve tüm dünya basını, BAT’ın  dünyanın çeşitli yerlerinde parlamento soruşturması altında olduğunu biliyor. Soruşturmanın nedeni de şu: BAT, küresel çapta sigara kaçakçılığı yapmaktan , narkotik kaçakçılıktan elde edilen gelirleri aklamaktan, kamu çalışanlarına rüşvet vermekten, v.b. suçlanıyor. Bugünlerde BAT, Asya, Afrika, ve Latin Amerika’da ve İngiltere’de kaçakçılık ilişkisi içinde olma nedeniyle soruşturma altında. Aynı biçimde, Hong Kong Yüksek Mahkemesi, eski bir BAT yöneticisini Çin’e  kaçak sigara sokmaktan suçlu bulmuş.


 


Uluslararası tütün tekelleri kaçakçılık yapmak zorundadır; çünkü vergiler yükselince, yasal yollardan satamadıkları mallarını ancak kaçak olarak satabiliyorlar. Aynı biçimde, vergiler artarsa kaçakçılık artar, onun için vergileri artırmayın diye hükümetlere baskı yapmaktadırlar. Böylece, vergiler artsa da, artmasa da, yine kazanan uluslararası tütün ortaklıkları olmaktadır.


Bu işe şaşanların arasında, Dünya Sağlık Örgütü’nün tütün denetim uzmanı da bulunuyor. Türkiye’ye gelmiş bulunan ve adı Sylviane Rate olan uzman aynen şöyle diyor:


BAT, Türk hükümetine gidip, yasadışı ticaret ile mücadele yardımı önerecek ve bunu kamuoyuna açıklayacak cesareti nereden buluyor? Bu benim için gerçekten çok şok edici!”


Bütün bunlar bize ne gösteriyor değerli okuyucular? Bu uluslararası tütün tekellerinin tek bildikleri şey daha çok kazanç sağlamak!  Bunun dışında hiç bir şey onları ilgilendirmiyor.


Yoksa, sen hem uluslararası alanda tütün kaçakçılığı yapmakla suçlan, ondan sonra da Türk hükümetine gel ve kaçakçılığa karşı sizinle işbirliği yapalım de!